Predstavljeno Kulturno vijeće Grada Varaždina

galerija-images/kulturno vijece vz

Objavljeno: 09.04.2015. 13:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Zoran Stanko

U četvrtak je u gradskoj vijećnici predstavljeno Kulturno vijeće Grada Varaždina...

Djelokrug rada Vijeća je područje kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u Gradu Varaždinu, a samo Vijeće osnovano je radi predlaganja ciljeva kulturne politike i mjera za njezino provođenje, radi sudjelovanja u predlaganju godišnjih programa javnih potreba u kulturi za koja se sredstva osiguravaju u Proračunu Grada Varaždina, te radi ostvarivanja utjecaja kulturnih djelatnika i umjetnika na donošenje odluka važnih za kulturu i umjetnost.

Ovo Vijeće će ubuduće pružati stručnu pomoć i mišljenje Gradonačelniku Grada Varaždina pri utvrđivanju i izvršavanju dugoročnih i godišnjih programa javnih potreba u kulturi od interesa za Grad Varaždin.

Posebno će razmatrati mjere za poticanje i promicanje djelatnosti ustanova u kulturi i umjetnosti, profesionalnog kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva, projekata kulturno-umjetničkih manifestacija, programa obnove, sanacije i zaštite nepokretnih i pokretnih dobara kulturne baštine, te će gradonačelniku, odnosno Gradskom vijeću, predlagati mjere za njihovo unapređenje.

- Konačno imamo Kulturno vijeće Grada Varaždina koje će imati jako puno posla u razdoblju pred nama. Ono će prije svega biti jedan od nosioca strategije razvoja Grada Varaždina u području kulture od 2015. do 2020. godine. Nadalje, očekujemo njihov jasan doprinos u kandidaturi Grada Varaždina za europsku prijestolnicu kulture - izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Pojasnio je da je u Kulturnom vijeću angažirano sedam Varaždinaca, svaki sa svog stručnog područja, po izboru Gradskog vijeća.

- Vjerujem da smo dobili jedno kvalitetno Kulturno vijeće koje si je već sada na ovom prvom sastanku zadalo dosta visoke ciljeve i prioritete -
naglasio je Habuš.

- Velika je čast biti članom Kulturnog vijeća Grada Varaždina. Zahvaljujem gradonačelniku Habušu i Gradskom vijeću na ovom izboru. Ovo je zaista jedna velika odgovornost i mislim da su članovi Vijeća iznimno stručne osobe te smatram da ćemo doprinijeti razvoju strategije Varaždina kao grada kulture - izjavio je Davor Bobić, član novoizabranog Vijeća.

Najavio je da već iduće srijede šalju prijavnicu varaždina za kandidaturu EPK.

- Ono što je još važno jest to da ćemo mi do 2020. godine napraviti strategiju razvoja Grada Varaždina kao grada kulture -
zključio je Bobić.

U nastavku možete vidjeti popis sedmero odabranih članova Kulturnog vijeća Grada Varaždina:

DAVOR BOBIĆ – za područje glazbe i glazbeno – scenske umjetnosti;
Akademski muzičar, skladatelj, redovni profesor na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri.

KSENIJA KRČAR – za područje dramske i plesne umjetnosti te izvedbene umjetnosti;
Kazališna redateljica, student znamenite praške akademije, dramaturginja i animator mladih zainteresiranih za kazalište. Kao dramaturginja kuće radi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

MIROSLAV KLEMM – za područje knjižne, nakladničke i knjižarske djelatnosti;
Povjesničar umjetnosti, muzejski savjetnik Kulturno povijesnog odjela Gradskog muzeja Varaždin (danas u mirovini). Autor stručnih, književno intoniranih tekstova vezanih uz kulturu i povijest Varaždina.

HRVOJE SELEC – za područje vizualne umjetnosti;
Tajnik i višegodišnji voditelj Filmsko – kreativnog studija VANIMA, iz kojeg je i potekao. Jedan je od pokretača i suorganizator VAFI-a, internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih.

PJERINO HRVAČANIN – za područje kulturno – umjetničkog amaterizma;
Dipl. politolog i dipl. bibliotekar. Kulturno umjetnički rad započinje 1977. godine kao plesač. Osnivač je i voditelj Varaždinskog folklornog ansambla.

BLAŽENKA ŠOIĆ – za područje inovativne umjetničke i kulturne prakse;
Keramičarka internacionalnog stvaralačkog i izlagačkog iskustva, osnivačica KERAMEIKONA, hrvatskog keramičarskog društva, agilni promotor likovnog stvaralaštva – posebno keramike.

DRAGUTIN HAINŠ – za područje međunarodne kulturne suradnje; Sudski tumač i prevoditelj, suvlasnik agencije za prevođenje. Predsjednik Hrvatsko – njemačkog društva.

{gallery}kulturno vijece vz{/gallery}

Komentari