Prekrasno glazbeno putovanje Sofije i Darka u Starom gradu

Objavljeno: 15.07.2014. 20:23

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Već tradicionalno, posljednji koncert klasične glazbe srijedom u Atriju Staroga grada u programu Ljeta u Varaždinu, održat će varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula i varaždinski gitarist Darko Rušec.

Kao i svake godine varaždinski glazbenici odabrali su program koji će publici u Atriju omogućiti izuzetan glazbeni užitak.

- Solo pjesma kao kruna vokalne lirike u mome srcu zauzima posebno mjesto - objasnila je Sofija i dodala kako je ovogodišnji program stoga posvećen baš umjetnosti solo popijevke. U pripremi programa koristili su zbirku - bisere Lieda koje je za glas i gitaru obradio O. Schick, pa iako je uobičajena podjela na muške i ženske liedove, varaždinski glazbenici odlučili su izvesti integralnu verziju cijele zbirke i pritom se poigrati s muškim i ženskim pogledom na svijet, ljubav, radost, prirodu, romantiku.

- Teme koje su u stih prenijeli poznati pjesnici njemačkoga govornog područja poput Lessinga, Rückerta, Schillera, Eichendorffa, postale su inspiracija za velikane glazbene i ne samo vokalne literature Haydna, Mozarta, Beethovena, Spohra, Loewea, Schuberta, Schumanna, Mendelssohna, Schumanna i Chopina, čije skladbe ćemo ove srijede izvesti u ugodnom ambijentu Atrija Staroga grada - najavila je mezzosopranistica. 

Kako su istaknuli, prekrasno glazbeno putovanje od sredine XVIII. do sredine XIX. stoljeća bilo je inspirativno i zanosno dok su spremali program, pa žele tim putem povesti i - publiku.

Koncert u Atriju Staroga grada počinje u 20 sati i ulaz je slobodan.  

 

Komentari