Rezultat petogodišnjeg rada

Projektom učenja slovenskog jezika SKD 'Nagelj“ iz Varaždina obuhvaćeno 170 učenika

Objavljeno: 10.04.2016. 12:31

Foto: SKD Nagelj

Međimurske srednjoškolce, koji u Srednjoj školi Čakovec uče slovenski jezik, ovih dana posjetili su važni slovenski  gosti, a 20 učenika koje od jeseni podučava Miroslav Gradečak tom je prilikom dobilo nove udžbenike koje su im uručili Roman Maurice Gruden iz slovenskog Ministarstva za obrazovanje, znanost i sport i Rudi Merljak iz Ureda Vlade RS za Slovence u dijaspori.

U ime domaćina prisutnima se obratila Gordana Ramuščak, ravnateljica škole, izrazivši zadovoljstvo postignutim, uz želju da se ovaj projekt uspješno nastavi i u budućnosti. Prisutnima se obratio Marko Rakovec iz slovenskog Veleposlanstva u Zagrebu te Martina Lesjak, predsjednica SKD Nagelj.

Učenici su nakon pozdravnih riječi gostiju izveli kratki kulturno-umjetnički program recitacija i pjevanja kako bi prisutnim gostima pokazali dio usvojenog znanja slovenskog jezika.

Program kojeg je pripremila Ana Županić, voditeljica programa za mlade Slovenskog kulturnog društva Nagelj iz Varaždina, završio je u opuštenoj atmosferi i druženju uz želju svih prisutnih da se ovakav događaj uskoro ponovi.

Barbara Antolić Vupora, predstavnica slovenske manjine za Varaždinsku županiju, koja od početka vodi projekt učenja slovenskog jezika u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, u svojem je obraćanju  istaknula da projekt učenja slovenskog jezika traje više od pet godina za oko 170 učenika na 13 osnovnih škola i 55 učenika u 2. gimnaziji u Varaždinu.

Izrazila je nadu da će se i u Čakovcu osnovati Slovensko društvo koje bi radilo na širenju slovenskog jezika i kulture na području Međimurja.

Komentari