U subotu, 2. kolovoza, s početkom u 10 sati, u varaždinskoj Glazbenoj školi održat će se promocija najnovije knjige Josipa Kropeka zanimljiva naziva "Kako do 50 godina braka ili Ne dajte ljubavi da ode", a biti će riječi i o njegovim prošlogodišnjim izdanjima: romanu "Zagorja sin" i zbirki pjesama "Dropta slova kajkavskoga".

- Autor će čitatelju ponuditi subjektivno viđenje braka i bračne ljubavi, pri čemu će istaknuti neke od poteškoća koje instituciji braka donosi današnje moderno doba - kaže o knjizi prof. Danijela Koren.

Kropek će se također, kako stoji u predgovoru, "dotaknuti važnosti obnove tradicije i potrebe njezina integriranja u moderno doba, svjestan pogubnih tendencija suvremene tehnike i tehnologije kako za pojedinca tako i za čovječanstvo u cjelini".

U knjizi koja će bit predstavljena, autor je istodobno protagonist, promatrač i svjedok istančana duha. Na trenutke je čak zaokupljen "politikom bivših i aktualne vlasti".

No, zaključuje prof. Koren: - Nesputanim izrazom i jednostavnim, svakodnevnim jezikom Kropek će ipak napisati da ne treba gubiti vjeru u popravljivost ljudske naravi niti smatrat da prava ljubav ikad može izgubiti smisao.

Josip Kropek većinu svog radnog vijeka proveo je u Belgiji, gdje je pisao u nostalgiji za našim krajem iz kojega je morao otići trbuhom za kruhom. Otkako je u mirovini, vratio se u Hrvatsku, izgradio klet, te se posvetio isključivo pisanju.

U međuvremenu izdao desetak knjiga, koje su uglavnom nastale još za vrijeme njegovog izbivanja, a izdao je i autobigrafski roman "Zagorja sin" koji je nastajao nekoliko desetljeća.

Komentari

29.07.2014. 12:47h Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Alen Matušin