Prošlost Varaždinske županije kao izvor za pisanje povijesnog romana

Objavljeno: 23.09.2014. 07:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: ilustracija

Izvor: Palača Herzer

U srijedu, 24. rujna u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin na Franjevačkom trgu održat će se posljednja rujanska "Srijeda u Muzeju".

Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije te Gradski muzej Varaždin organiziraju predavanje pod nazivom "Prošlost Varaždinske županije kao izvor za pisanje povijesnog romana".

Povijesni roman doživljava svoju kontinuiranu popularnost na literarnoj sceni kako kod autora tako i kod čitatelja, počevši od književnih djela začetnika toga žanra škotskoga pisca Waltera Scotta, preko Tolstoja, Hugoa, Mitchellove ili pak naših suvremenika poput Jana Guilloua i Kena Folletta, čiji je posljednji dio stoljetne trilogije Pad divova, smještene u 20. stoljeće, objavljen upravo ovih dana. Bez obzira na to je li neki povijesni događaj tek okvir za razradu fikcionalnih likova i radnje ili je središte radnje s inkorporiranim stvarnim osobama, uobličen u književnu formu omogućit će čitatelju ne samo čitateljsko zadovoljstvo, već i izravnije pa i emotivnije učenje povijesti.

Povijesnom romanu posvećena je i posljednja rujanska "Srijeda u Muzeju", na kojoj će biti riječi o tome kako prošlost Varaždinske županije može biti izvor za pisanje književnog djela. O tome će govoriti Gordana Kokanović, profesorica povijesti i autorica dvaju povijesnih romana "Čuvar" i "Alkor".

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Komentari