Na daskama HNK Varaždin

Prva ovosezonska izvedba popularne Kerekešove komedije 'Skupština'

Objavljeno: 28.02.2016. 12:30

Foto: HNK Varaždin

U subotu, 5. ožujka s početkom u 20 sati na Velikoj sceni HNK-a u Varaždinu izvest će se komedija Skupština, popularna predstava Ljubomira Kerekeša. Autor songova je pokojni Dragutin Novaković – Šarli, kostime je izradila Karmen Bubanić, scenografiju Mladen Posavec, majstor rasvjete je Marijan Štrlek, a autor desinga programa i plakata Jan Kerekeš...

Predstavu izvode Draško Zidar (Dragec), Mijo Pavelko (Ivek zvani Tarzan), Ljubomir Kerekeš (Trpimir Oršuš), Marija Krpan (Đurđa) i Dragutin Novaković-Šarli (Đeronimo).

Radnja kajkavske satirične komedije Skupština smještena je u selo Črevo, u kojem postoji Seoski odbor, koji zasjeda jednom godišnje kako bi donio važne odluke za zajednicu. Riječ je o komediji koja govori o općedruštvenim problemima vezanim uz obnašanje vlasti.

U maloj seoskoj sredini kao što je Črevo taj općedruštveni problem poprima elemente satire i komike, kao što se često događa i u samom životu. Specifičnost Kerekešove Skupštine prisustvo je predstavnika romske nacionalne manjine.

"U ova šaljivo mračna vremena preuzimanja, oduzimanja i iskoristivosti vlasti govoriti o umišljaju vlasti kao veličine, isto tako i o vladanju sa predumišljanjem, vjerujem da se slažete ako kažem da je postalo smiješno. Marginalci našeg društva u nekim pokušajima vladavine nisu od jučer. Oni su naša već tradicionalna postojanost, a što je najžalosnije s vjerom da su svi svemogući. Govoriti o toj karikaturi društva nepotrebno je s dozom ozbiljnosti, zato Skupština ima najozbiljniju namjeru vlastiti društveni marginalni cirkus predočiti gledatelju u cirkus vlasti..." (Ljubomir Kerekeš)

Predstava je premijerno izvedena u siječnju 2005. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu i od tada ne silazi s repertoara. Izvedena je više od 120 puta u diljem Lijepe naše, a gostovala je i u Bosni i Hercegovini.

Sudjelovala je i na Festivalu glumca u Vukovaru, Iloku, Županji i Vinkovcima te na festivalima Glumci u Zagvozdu (Zagvozd), Bok festival (Bjelovar), Dani karnevala (Rijeka) i varaždinskom Špancirfestu.

Komentari