najava

Sljedeće subote izložbena turneja skulptura 'Stvaranje Univerzuma' i u Varaždinu

Objavljeno: 23.01.2022. 10:18

Zadnja izmjena: 23.01.2022. 10:21

Petu godinu zaredom, umjetnička radionica Elkana (@ElkanaArtWorkshop) javnosti predstavlja svoje stvaralaštvo. Izložbena turneja počela je u Muzeju Grada Splita, zatim u Šibenku i napokon je stigla u Galeriju ARTiljeriju u Varaždinu, odnosno stići će u subotu 29. siječnja u 19 sati (Trg Pavla Stossa 41).

Niz duboko promišljenih i vješto izrađenih skulptura, praćenih novom kolekcijom nakita, osnivač Elkane Feđa Aaron Bučić povezao je izložbom naziva „Stvaranje Univerzuma“. 

Logičan je to nastavak umjetničke cjeline, koju čine i ranije izložbe „Gdje istok susreće Zapad“ (2017.), „Gdje Svemir dotiče Zemlju“ (2018.), „Krunice s Brda ukazanja“ (2019.), te „Tikkun olam“ (2020.), s kojima se Elkana predstavila na više od 20 izložbi u Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Monaku, Izraelu, Grčkoj, Bosni i Hercegovini te u Indiji i Nepalu.

Izložbom „Stvaranje Univerzuma“ Bučić spaja filozofiju tzimtzum, jedan od najdalekosežnijih formuliranih pojmova u povijesti židovskog misticizma, s vedskom filozofijom, odnosno pojmom hiranyagarbha. Oba pojma opisuju, tumače, razlažu na shvatljivu razinu - samo Stvaranje, Postanak.

Tzimtzum, u prijevodu skupljanje, kontrakcija, povlačenje opisuje prvi korak kojim je B-g započeo proces stvaranja, povlačeći svoju bit iz jednog područja unutar sebe samog, stvarajući tako prostor u kojem bi kreacija mogla započeti. Ova primordijalna početna koncentracija tvori prazni prostor, halal happanuy. U prostoru te praznine B-g je emanirao, kreirao, oblikovao i u konačnici napravio sve svjetove.

Hiranyagarbha, odnosno zlatno jaje, zlatna utroba, univerzalna utroba označava izvor stvaranja Univerzuma, odnosno manifestiranog Svemira. Nakon velikog raspada Univerzuma, posvuda je bila tama. Ništa nije postojalo, ni statično niti u kretanju, sve je bilo u stanju sna. Tada se pojavio oblik izvan osjetila, Svayambhu, koji je stvorio iskonske vode, a u njima potom i sjeme stvaranja. Sjeme se pretvorilo u zlatnu utrobu, Hiraṇyagarbhu, iz koje je sve stvoreno.

Promišljanje o Stvoritelju, Stvaranju i Stvorenom te izučavanje, istinski kontakt i proživljavanje perspektiva različitih religija i kultura - okosnica je nesvakidašnjeg života splitskoga umjetnika Feđe Aarona Bučića. Doživljeno na duhovnoj, mentalnoj i estetskoj razini, posjetiteljima aktualne izložbe prenosi koristeći svoje desetljećima usavršavane umjetničke vještine oblikovanja kamena, plemenitih metala, ali i fosila, 2.000 godina starog Rimskog stakla te poludragog kamenja.

 

Komentari