"Snjeguljica mora umrijeti" u čakovečkom Centru za kulturu

Piše: eVz/Hnkvz.hr

Objavljeno: 07.11.2012. 19:24

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 09:15

Foto: HNK Varaždin

U Centru za kulturu Čakovec, Dječja i lutkarska scena HNK u Varaždinu, u koprodukciji s kazališnom družinom Pinklec iz Čakovca, u srijedu 14. studenog izvest će dramsku predstavu za djecu i odrasle "Snjeguljica mora umrijeti". Predstava je imala dvije premijere: u Čakovcu 29. rujna i u Varaždinu 5. listopada.

Cilj predstave je na interaktivan i događajan način naglasiti didaktični aspekt bajke. Gledatelju prepoznatljiva bajka uz pomoć dramaturških umetaka i odvojaka dobija sasvim novo ruho i koncept, koji bi zaintrigirao gledatelja i naveo ga na participaciju u igri. Bitna stavka je da ta priča mora biti dobro poznata gledatelju, kako se ne bi trošilo suvišno vrijeme na objašnjavanje fabule, te kako bi se gledaoc osjećao sigurno u strukturi priče koju poznaje. Uz pomoć avatara, lika iz svijeta bajke, publika postaje aktivni sudionik i junak priče, koju putem vlastitih odluka usmjerava sam daljnji tijek zbivanja i mogući završetak bajke. Publika putem glasovanja donosi odluke koje njihov avatar sprovodi u priči (predstavi), te na različitim punktovima priče odvodi njen razvoj u posve novim smjerovima. Sve što se dešava u priči, ovisi o njihovoj grupnoj odluci. To je ujedno i zanimljiv i poučan način da se djeci (a i roditeljima) približi i objasni koncept demokracije, koncept glasovanja te ideja odlučivanja većine. 

Priča se, dakle, može granati u raznim smjerovima, no nisu svi završeci sretni po glavne junake ili po samog avatara. Stvari jednako tako mogu poći po zlu te dovesti priču, preuranjenom ili nesretnom završetku. Na taj se način spoznaje kako odluka većine nije nužno najbolja moguća odluka. Na određenim punktovima u priči, pred avatara su stavljene dvije moguće radnje i odluke o kojima se on konzultira sa publikom. Publika glasa za jednu od te dvije opcije i avatar ispoštovavši njihovu odluku prione tom smjeru radnje. Na glumcu/avataru je da svojom vještinom vođenja utječe na publiku, te da u slučaju prevelikog lutanja priču usmjeri u pravome smjeru i privede ju u razumnom vremenskome trajanju željenom svršetku.

Predstava traje 50 minuta, a namijenjena je starijima od 10 godina.

Izvor: Hkvz.hr

Komentari