ne propustite

'Srijeda u Muzeju' donosi interaktivnu izložbu starih računala te virtualnu retroigraonicu

Objavljeno: 11.01.2024. 08:23

Zadnja izmjena: 11.01.2024. 08:23

Foto: Gradski muzej Varaždin/Ilustracija

 Ovogodišnji ciklus Srijeda u Muzeju započinje 17. siječnja u palači Sermage GMV-a, gdje se u 19 sati otvara izložba BITNO, na kojoj će biti predstavljeni stara računala i računalna oprema te organizirana virtualna retroigraonica. Izložba je postavljena za razgled do 11. veljače, a ulaz za razgled je besplatan.

        Izložba je podijeljena u nekoliko cjelina koje čine, između ostalih, rana mehanička i električna računala, kalkulatori i digitalni organizatori; mehanička dječja računala-pitalice, elektronički šah, LCD igre i Nintendo Gameboy sve do suvremenog računala s VR naočalama Vive Pro i konzole Nintendo Wii. U virtualnoj retroigraonici posjetitelji će imati prilike isprobati „starinske“ igre kao što su Pacman, Pong, Super Mario, Space Invaders i druge. Autor izložbe i organizator je Siniša Švoger, a suorganizatori su Sveučilište Sjever, Sveučilište u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike Varaždin i Gradski muzej Varaždin. 

- Stara računala i računsku tehniku počeo sam sakupljati 2005. godine, uglavnom putem različitih donacija od prijatelja i poznanika. Ideja o organizaciji izložbe došla je spontano, uz dodatno nagovaranje prijatelja. Naročito mi je drago što mi se ostvarila želja da prezentiram povijest računala i računske tehnologije u muzeju, mjestu gdje se sadašnjost susreće s prošlošću – da nam svima pokaže budućnost - rekao je autor izložbe.

Komentari