gradski muzej varaždin

Srijeda u Muzeju donosi izložbu nastalu u suradnji čak 13 muzeja

Objavljeno: 25.11.2023. 08:50

Zadnja izmjena: 25.11.2023. 08:50

Foto: Muzej Grada Karlovca

U sklopu Srijede u Muzeju otvara se izložba 1903. u Hrvatskoj. Izložba je nastala u suradnji 13 hrvatskih muzeja, među kojima je i Gradski muzej Varaždin, povodom obilježavanja 120. obljetnice hrvatskoga narodnog pokreta.

Kroz nju se tematski opisuju događaji iz 1903. godine na području od Kvarnera do Srijema, odnosno početak narodnog pokreta uzrokovanog nepoštovanjem odredaba Hrvatsko-ugarske nagodbe, mađarizacijom i financijskom ovisnošću Hrvatske o Ugarskoj. Pokret je započeo održavanjem narodnih skupština, a ubrzo je poprimio oblik masovnih demonstracija, što je bilo potaknuto sukobom vojske i seljaka koji su skinuli mađarsku zastavu sa željezničke postaje u Zaprešiću 11. travnja te godine. Narod je glavnoga krivca za takvo stanje vidio u tadašnjem banu Károlyju Khuen-Héderváryju, koji je bio sinonim za mađarizaciju, a događaji 1903. godine doprinijeli su njegovu odlasku s banske vlasti.

Putujuća izložba na panoima o narodnom pokretu u Hrvatskoj 1903. premijerno je prikazana u Muzeju Brdovec, inicijatoru projekta, u travnju ove godine. Dosad je gostovala u nekoliko hrvatskih muzeja, a u Varaždinu će biti postavljena za razgled do 12. prosinca te dopunjena s predmetima iz fundusa GMV-a. Autor stručne koncepcije varaždinskog dijela izložbe je kustos u GMV-u Davor Kraš.

Komentari