inspiracija za lupinizam

Stephan Lupino: Virus će ovdje ostati zauvijek - u mojim djelima

Piše: am/evarazdin

Objavljeno: 19.07.2020. 11:31

Zadnja izmjena: 19.07.2020. 11:31

Lupinizam Stephana Lupina i dalje je u znaku pandemije korona virusa, koja mu je bila inspiracija i za skulpturu Majke hraniteljice koja odnedavno krasi prostor Sveučilišta Sjever u Varaždinu.

Majku hraniteljicu zapazio je i prof. Andrew Hemingway s Oxforda, koji u njoj prepoznaje ponos, prkos i svjetionik nade, dok u posljednjim Lupinovim djelima koja ovdje donosimo – prevladava ponešto drugačije raspoloženje: ranjivost i zbunjenost likova zatečenim prizorom.

- Kada se pojavio virus borili smo se da preživimo, onda se činilo da smo ga pobijedili, a sada gledamo što se događa jer virus je još tu, nismo ga pobijedili. Čudi me zato tolika neopreznost brojnih ljudi koji ne nose maske – kaže Lupino, koji se i sam pridržava svih mjera opreza, pa je tako bojama ukrasio i svoju maskicu za lice.

Najviše se, kaže Lupino, brine za majku u Varaždinu, kojoj je 91 godina, ali i dalje revno svakoga dana odlazi na tržnicu po namirnice. U tome je ne može spriječiti ni korona virus, šali se Lupino i neumorno nastavlja sa svojim radom.

- Virus će ovdje ostati zauvijek, ali samo u mojim djelima - poručuje.

Komentari