Blagdan svih svetih

Što trebate danas navečer napraviti za duše pokojnika - saznajte koji se to običaj njeguje u našem kraju

Objavljeno: 01.11.2017. 08:23

Zadnja izmjena: 01.11.2017. 09:26

Danas se obilježava blagdan Svih svetih kada pohodimo cvijećem i svijećama ukrašene grobove svojih najmilijih kojih više nema s nama na ovozemaljskom životu. No, to je i dan u hrvatskoj krščanskoj tradiciji poznat i po nekim zanimljivim običajima, a jedan takav običaj koji se prakticira na Dan Svih svetih, još uvijek prisutan u Hrvatskom Zagorju svoje korijene vuče najvjerojatnije od starih Kelta.

U noći između Svih svetih i Dušnog dana na stolu se ostavljalo vino i rakija u otvorenim bocama i nekoliko čaša te hrana kako 'dušice' kada dođu mogu popiti i pojesti da ne ostanu žedne i gladne. Ponekad bi odrasli ostavili samo nekoliko mrvica na stolu kako bi na Dušni dan uvjerili djecu da su 'dušice' bile tu.

Upravo vrlo sličan običaj Samhain potječe od starih Kelta kojeg su potom preuzeli i Rimljani kada se također hrana ostavljala dušama koje noć prije izlaze iz svojih grobova i posjećuju domove dok je rezbarenje repe ili bundeve bilo je u svrhu tjeranja zlih duša iz svijeta živih. Stoga, ne zaboravite večeras na gladne i žedne duše i ostavite im na stolu nešto za počastiti.

 

Komentari