Kabiljeva autorska prava

Stričak: Kolinda je u Varaždinu 2014. zapjevala 'Jaltu' na humanitarnom koncertu i sve smo platili ZAMP-u

Objavljeno: 07.03.2016. 15:26

Zadnja izmjena: 07.03.2016. 15:26

Foto: hdzvz.com

Za slavnog skladatelja Alfija Kabilja varaždinski koncert koji je održan u studenome 2014. povodom Dana Katarine Zrinski, na kojem se pojavila Kolinda Grabar-Kitarović, tada još predsjednička kandidatkinja HDZ-a, još uvijek je sporan zbog izvođenja njegove skladbe ‘Neka cijeli svijet...’

Naime, Alfi Kabiljo je ovih dana ponovno aktualizirao izvedbu pjesme iz finala mjuzikla ‘Jalta, Jalta’ u intervjuu za Jutarnji list.

U njemu Kabiljo između ostalog ističe kako je “u  Varaždinu potkraj 2014. bila održana priredba predizborne kampanje“.

- Orkestar je odsvirao ‘Neka cijeli svijet...’, moju pjesmu i to u aranžmanu iz predstave bez da je itko zatražio dozvolu – naglasio je slavni skladatelj.

“Pjesma se koristila u političke svrhe“

Iako Kabiljo u spomenutom intervjuu napominje “da to nije u skladu s propisima i autorskim pravima, te da je bio protiv toga da se ta pjesma koristi u političke svrhe“, šef županijskog HDZ-a i saborski zastupnik Anđelko Stričak tvrdi suprotno.

- Nije bila riječ o predizbornoj kampanji već je HDZ-ova Zajednica žena "Katarina Zrinski" Varaždinske županije u HNK Varaždin organizirala tradicionalni koncert humanitarnog karaktera. Naša intencija bila je da javnosti skrenemo pozornost na Udrugu "Stakleno zvono" koja skrbi o osobama s posebnim potrebama iz spektra autizma – rekao je Stričak za eVaraždin, dodavši da su od publike prikupljene i donacije za spomenutu Udrugu.

Dodao je da organizatori skladatelju nisu nudili nikakav novac, te da je “koncert uredno prijavljen Službi zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja.

- ZAMP-u je predan popis skladbi i sve naknade su plaćene sukladno Zakonu. Nakon što su osvanuli prvi napisi u medijima, o svemu smo obavijestili odvjetnika Alfija Kabilja i poslali smo mu preslike dokumenata koji potvrđuju da nikakva autorska prava nisu prekršena – ustvrdio je Stričak.

Ponijela je pjesma

Obilježavanju Dana Katarine Zrinski nazočila je Kolinda Grabar-Kitarović, tada predsjednička kandidatkinja HDZ-a, koja je tom prilikom i zapjevala u varaždinskom HNK.

- Predsjednica je bila među uzvanicima i u jednom trenutku je  samoinicijativno ustala i prišla izvođačima. S njima je na bini zapjevala stihove pjesme ‘Neka cijeli svijet...’ i vjerujem da to nije smetalo ni Đaniju Stipaničevu ni Varaždinskom komornom orkestru – zaključio je Stričak.

 

Komentari