Predavanje

Sve o zbirci ranih fotografija iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin možete čuti ove srijede

Objavljeno: 12.05.2024. 15:18

Zadnja izmjena: 12.05.2024. 15:22

U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (GMV) u srijedu će se održati predavanje 'Interdisciplinarno istraživanje zbirke rane fotografije (dagerotipija) iz GMV-a', na kojem će biti predstavljeno osam istraženih i restauriranih dagerotipija te jedna ambrotipija.

 O restauriranju i znanstvenoj analizi govorit će restauratorica i savjetnica za pokretnu i nepokretnu baštinu s fokusom na metal s Instituta za rendgenologiju Tehničkog sveučilišta u Beču Valentina Ljubić Tobisch, dok će muzejska savjetnica u GMV-u Spomenka Težak ocrtati povijesni kontekst osoba prikazanih na ranim fotografijama. 

Smatra se da se fotografija rodila 19. kolovoza 1839., kada je službeno objavljen fotografski postupak na metodi Louis-Jacques-Mandéa Daguerrea. Metoda dagerotipije temeljila se na fotoosjetljivosti halogenida joda, klora i broma na posrebrenim bakrenim pločama, a u završnom koraku dagerotipija je često bila pozlaćena i kolorirana. Rezultati istraživanja koja će biti predstavljeni u srijedu u 19,00 sati trebali bi pomoći kod utvrđivanja povijesno-kulturnoga konteksta njihove izrade, navode iz GMV-a. 

 

Komentari