glazbena svečanost u katedrali

FOTO Evo glavnih izjava i gostiju na svečanom otvorenju 47. Varaždinskih baroknih večeri

Objavljeno: 22.09.2017. 21:56

Zadnja izmjena: 22.09.2017. 22:20

Foto: Viktor Hranić

Uz prisutnost državnih predstavnika Mađarske i Hrvatske, te brojne lokalne političare - u Varaždinskoj katedrali pod domaćinstvom biskupa Mrzljaka - večeras su otvorene 47. Varaždinske barokne večeri.

Prvi koji se obratio nazočnima bio je gradonačelnik Ivan Čehok, koji je našao poveznicu između dvije današnje proslave.

- Kao što smo prije 26 godina bili moćni i jedinstveni, tako ćemo i danas biti to moćniji što smo različitiji. - izjavio je između ostalog Čehok, evocirajući ujedno uspomenu na nemirnu jesen 1991. godine kada su Barokne večeri morale biti odložene na 2 mjeseca.

Uime Mađarske kao zemlje partnera obratio se državni tajnik Istvan Ijgyarto. Osim što je najavio 27. rujna prisutnost hrvatske ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek i mađarskog ministra kulture Zsoltana Baloga, Ijgyarto je pozvao gledatelje na prihvaćanje mađraske kulture.

- Nadam se da ćemo jačati naše veze. - izjavio je Ijgyarto, dodajući na hrvatskom - Hvala za pozornost, hvala Varaždinu!

Nazočne su potom pozdravili Damir Habijan kao izaslanik predsjednika vlade te izaslanica predsjednice Republike Renata Margaretić Urlić, koja je potom proglasila Varaždinske barokne večeri otvorenim. U našoj fotogaleriji možete vidjeti tko je sve prisustvovao otvorenju. Sve zainteresirane koji nisu mogli doći do ulaznice za otvaranje podsjećamo da izravan prijenost otvorenja i koncerta s djelima Handela i Bacha imate na HRT 3.

 

 

Komentari