masterclass saza

U Glazbenoj školi Varaždin koncert na tradicionalnom turskom glazbalu

Objavljeno: 06.04.2022. 08:41

Zadnja izmjena: 06.04.2022. 08:41

U suradnji s Turskim kulturnim centrom i Koncertnim uredom Varaždin, Glazbena škola u Varaždinu sljedeći će tjedan ugostiti profesora Engina Topuzkanamışa koji će učenike škole, ali i ostale zainteresirane upoznati s tradicionalnim turskim instrumentom, sazom.

Saz, riječ je perzijskog porijekla koja znači trska, točnije šum trske, a postoji nekoliko vrsta saza. Profesor Engin Topuzkanamış je profesor prava, glazbenik i osoba koja u radionici izrađuje upravo ove instrumente, a također predaje pravo na Sveučilištu Izmir Dokuz Eylul. Koncert koji će u Glazbenoj školi u Varaždinu održati 13. travnja s početkom u 19.00 sati opisuje kao '' putovanje u povijest turske glazbe''.

S obzirom da u njegovoj okolini nije bilo ljudi koji su se razumjeli u tu vrstu saza samostalno se učio svirati na starim instrumentima. Za vrijeme studija često je odlazio u glazbene ateljee, a preko interneta učio je o drugim zapadnim instrumentima, posebno o izradi gitare te akustici. 2010. godine otvorio je svoj atelje. Instrumente koje je izradio svirali su značajni turski i svjetski glazbenici. Također, objavio je brojne video uratke i blogove o izradi instrumenata na društvenim mrežama. Za vrijeme studija svirao je s raznim grupama na brojnim koncertima u Turskoj i inozemstvu. U Londonu je držao radionicu o izradi tradicionalnih turskih instrumenata. Uglavnom svira gitaru, saz i lutnju.

Komentari