'bojna frankopan'

U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga o jednoj od prvih specijalnih postrojbi u Hrvatskoj

Povjesničar Tomislav Šulj u knjizi opisuje ratni put pripadnika navedene specijalne postrojbe...
Objavljeno: 12.12.2023. 18:53

Zadnja izmjena: 12.12.2023. 18:54

U Gradskoj knjižnici i čitaonica 'Metel Ožegović' predstavljena je knjiga Tomislava Šulja pod nazivom ‘Bojna Frankopan – Prvi hrvatski komandosi’.

Knjiga je predstavljena u suradnji Udruge veterana 7. Gardijske brigade ‘Puma’ te Udrugom Bojna Frankopan SPGS HV i Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrum Domovinskog rata. Povjesničar Tomislav Šulj u knjizi opisuje ratni put pripadnika navedene specijalne postrojbe. Dodaje kako je riječ o prvoj specijalnoj postrojbi u Hrvatskoj koja je usko povezana s francuskom legijom.

- Na knjizi sam radio oko pet godina jer kako to obično i biva sa specijalnim postrojbama, one iza sebe ne ostavljaju puno dokumenata, a to 1991. godine nije bilo ni previse pametno. Dio rekonstrukcije događaja utemeljio sam na usmenoj povijesti uzimajući intervjue sa sudionicima. Imamo intervjue sa 28 članova postrojbe i sa svim ostalim pripadnicima s kojima su se susreli u ono ratno vrijeme – istaknuo je dodavši kako je riječ o intervjuima najniže rangiranih članova postrojbe pa sve do zapovjednika.

Bivši pripadnik ove postrojbe, Vladimir Milavec, rekao je kako su instruktori u obučnom centru bili legionari, naši državljani te iz Francuske, Njemačke i SAD-a. Zaključio je kako pisana riječ, pa tako i ova knjiga, ostavlja dubok trag, te je kako kaže, ponosan što je bio pripadnik tadašnje elite.

Komentari