Evo kako je bilo

Foto - U Gradskoj knjižnici predstavljena knjiga o Varteksovom naselju: 'Ovo je posveta svim generacijama'

Objavljeno: 05.12.2023. 19:44

Zadnja izmjena: 05.12.2023. 19:44

U Gradskoj knjižnici i čitaonici ‘Metel Ožegović’ Varaždin predstavljena je knjiga ‘Urbane transformacije/Kvartologija/Varteksovo naselje/Bronx’ autora Marina Čubrića. Riječ je o knjizi koja je plod petogodišnjeg rada, istaknuo je autor.

Rekao je, između ostalog, kako ideja za stvaranje knjige o tom naselju postoji već duže te predstavlja jedan dio grada Varaždina od samih početaka pa do danas.

- Danas obilježavamo jubilarnih 80. godina Varteksovog starog naselja koje je bilo sagrađeno 1941., 25 kuća/stanova gradilo se dvije godine, a prvi stanari uselili su se 1943. godine. Knjiga je posvećena svim generacijama radničkih obitelji te radnicima tekstilne industrije u Varteksu za koga su te kuće i bile napravljene. Taj kvart i knjiga posveta je svim generacijama koje su živjele i žive u tom dijelu grada – zaključio je.

Jedan od najpoznatijih stanovnika Varteksovog naselja bio je i Ljubomir Kerekeš, kazališni i televizijski glumac, koji je ovom prilikom rekao kako je knjiga veliko osvježenje i budi puno uspomena i emocija kroz sadržaj i fotografije. Dodao je kako je riječ o izuzetno živom kvartu koji je puno dao gradu u svakom društvenom segmentu. Na predstavljanju knjige bio je i varaždinski novinar i pisac, također stanovnik tog kvarta, Krunoslav Kruljac, koji je rekao kako knjiga govori o radničkom naselju gdje je siromaštvo bila temeljna značajka.

Komentari