150. obljetnica smrti

U HNK Varaždin održan koncert u čast varaždinskog skladatelja Ivana Padovca

Objavljeno: 29.11.2023. 12:43

Zadnja izmjena: 29.11.2023. 12:45

U HNK u Varaždinu je održan koncert u povodu 150. obljetnice smrti Ivana Padovca, varaždinskog skladatelja, glazbenika i graditelja dvovratne gitare s 10 žica.

Pred punom dvoranom svirao je Varaždinski komorni orkestar, solist je bio Petrit Çeku, trenutno ponajbolji hrvatski gitarist, a na programu su bila djela Padovca, Mozarta, Vivaldija i Ivančića. Pokrovitelji događaja bili su Grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija RH, a organizator Turistička zajednica Grada Varaždina. Suorganizator HNK u Varaždinu je tim koncertom obilježio Noć kazališta, a Glazbena škola u Varaždinu imala je prigodu u publiku dovesti učenike i profesore sudionike HUGIP-ovog 25. skupa hrvatskih gitarista koji se tri dana održavao u Varaždinu. 

Suorganizatori 'Projekta Padovec' uz HNK u Varaždinu te Glazbenu školu u Varaždinu su i Gradski muzej Varaždin i Ogranak Matice hrvatske Varaždin. Zahvaljujući njihovoj suorganizaciji, već drugu godinu zaredom brendira se ime i djelo Ivana Padovca programima kao što su Padovčevo dvorište u kojem se održava Festival gitare učenika i profesora Glazbene škole, pa i gostiju što su ove godine bili sopranistica Ivana Lazar i gitarist Ištvan Remer te baletan Vid Vugrinec u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta. Ogranak Matice hrvatske Varaždin brine o Padovčevom grobu i na rođendan je s Gradskim muzejem Varaždin organizirao koncert sopranistice Lucije Spevec i gitarista Igora Matavulja.

Komentari