nastavlja se predstavljanje u inozemstvu

U mađarskom Pečuhu predstavljene 47. Varaždinske barokne večeri

Objavljeno: 30.06.2017. 13:32

Zadnja izmjena: 30.06.2017. 13:33

Inozemna predstavljanja 47. Varaždinskih baroknih večeri nastavljena su jučerašnjim predstavljanjem u mađarskom gradu Pečuhu.

U tamošnjem reprezentativnom prostoru Kuće civilnih zajednica okupili su se brojni uzvanici i mediji koji su imali prigodu upoznati Varaždinske barokne večeri i program ovogodišnjeg festivala čija je zemlja partner Mađarska. 

- Povodom 25. godišnjice mađarskog priznanja Republike Hrvatske i  Dana državnosti iznimno sam ponosna što smo mogli prirediti promociju 47. Varaždinskih baroknih večeri u Pečuhu. Ovo je uistinu jedan lijepi događaj na kojem se okupilo stotinjak uzvanika i vjerujem da će barem dio njih nazočiti koncertima u Varaždinu“, naglasila je generalna konzulica RH u Pečuhu mr. sc. Vesna Haluga.

Iznimno zadovoljni promocijom u Pečuhu bili su i organizatori Varaždinskih baroknih večeri. Ravnatelj Festivala Davor Bobić u prigodnom je govoru predstavio program VBV-a, ali i naglasio da svaki put kada dođe u Pečuh osjeća se kao kod kuće. 

- Razlog tomu je i velika hrvatska zajednica koja ovdje živi, hrvatsko srce koje kuca u Mađarskoj i stvarno je prekrasno ovdje predstavljati naš barokni festival“, dodao je Bobić

Bila je ovo treća promocija VBV-a u Mađarskoj nakon Budimpešte i Zalaegerszega.

- Vjerujem da smo privukli velik broj gostiju ovim promocijama u Varaždin i svakako računamo na to da ćemo dugoročno surađivati s mnogim mađarskim kulturnim institucijama, gradovima partnerima i turističkim zajednicama. Rekao bih da je ovo početak sjajne suradnje u idućim godinama. - istaknuo je Raymond Rojnik, organizator VBV-a.

Promociji u Pečuhu nazočili su i predstavnici Kluba mecena VBV-a, te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak.

- Varaždinske barokne večeri najveći su varaždinski brand i inozemna promocija iznimno je bitna. Drago mi je da u ime Varaždinske županije mogu dati podršku Varaždinskim baroknim večerima i suradnji Hrvatske i Mađarske. Veselim se Varaždinskim baroknim večerima, jer prema najavama bit će to još jedan spektakularan događaj s jednom mađarskom notom koja će zasigurno biti zanimljiva“, naglasio je zamjenik župana Paljak

U popratnom glazbenom dijelu promocije nastupili su varaždinska mezzosopranistica Sofija Cingula, Andrija Maronić na cimbalu, Igor Paro na teorbi i baroknoj gitari, te glumac Zoran Kelava. Otvorena je u Kući civilnih zajednica, upravo u povodu 25. mađarskog priznanja Lijepe naše i izložba radova majstora tradicijskog obrta, medičara i voskara radionice „Blažeković“ iz Osijeka, višegodišnjih partnera Varaždinskih baroknih večeri koji su u Pečuhu predstavili hrvatske licitare, simbol hrvatskog identiteta, čije je umijeće izrade uvršteno i na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Predstavljanje varaždinskog baroknog festivala u Mađarskoj bit će nastavljeno promocijom u Szombathelyu.

 

Komentari