Odana počast dvorskom slikaru

U Maruševcu obilježen 66. rođendan varaždinskog umjetnika Jurice Varga

Objavljeno: 11.04.2016. 13:10

Foto: DPDM

Stihovima I.G.Kovačića “Nitko da ne dođe  do prijatelj drag i kad se vrati, nek poravna trag“ predsjednica Udruge prijatelja dvorca Maruševca, Blanka Glavica Ječmenica pozdravila je Maruševčane i goste, prijatelje i poštovatelje Jurice Varga, “Dvorskog slikara dvorca Maruševec“...

Bilo bi to Juričinih 66 proljeća  života, ali sad je 66 proljeća njegovog postojanja, jer odlaskom prije 8 godina, on je nastavio živjeti u našim srcima i sjećanjima, u svojim djelima, naglasila je Blanka Glavica Ječmenica.

Skup pod nazivom „Pričaj o Jurici“ bio je proslava rođendana i vrlo  emotivno ispričana priča kako su prijatelji doživjeli Juricu. Zajednička nit koja je povezivala sve priče bila je Juričin optimizam,nepresušna energija, poticaj i ohrabrenje da možeš sve, čak i kad ne vjeruješ u sebe i posustaješ, možeš dalje.

Za obilježavanje Juričinog rođendana, Udruga je dala otisnuti dopisnicu-razglednicu na kojoj je autoportret slikara, dok je na poleđini kratak tekst o umjetniku.

Na sam dan rođenja, na pošti u Maruševcu bio je u upotrebi poseban prigodan žig, odobren u centrali HP Zagreb.

Kako je istaknuo Josip Jelenečki, jedan od autora,dopredsjednik u Varaždinskom klubu kolekcionara (VKK), ovaj žig je trajni zapis, dostupan širom svijeta elektroničkim putem svima koji su  zainteresirani.

Skup je pozdravio i Milan Pavleković novoizabrani predsjednik  VKK, te Udruzi poklonio i posebnu prigodnu kovertu sa slikom Jurice Varga. Obraćajući se prisutnima, načelnik Općine Maruševec zahvalio je svim pregaocima.

Posebno je istaknuo važnost Udruge u promicanju imena Općine Maruševec, obilježavanju znamenitih ličnosti vezanih uz općinu Maruševec i  očuvanju kulturno-povijesnih vrijednosti ovog kraja.

Komentari