kogan festival

Foto - Bobić u Rusiji: Na praizvedbi mu čestitala i prva žena u svemiru

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 09.11.2021. 09:51

Zadnja izmjena: 09.11.2021. 09:52

Jučer je na Kogan festivalu u Rusiji Simfonijski orkestar Oružanih snaga Ruske Federacije premijerno izveo djelo Davora Bobića "Koraci kroz Yadvashem".

Naš je poznati skladatelj ovu informaciju podijelio na Facebooku te se ujedno ''pohvalio'' kako je na festivalu sreo Valentinu Vladimirovnu Tereškovu, prvu ženu u svemiru u povijesti čovječanstva koja mu je čestitala na ruskoj premijeri njegovog djela.

Inače, Kogan festival je posvećen značajnom ruskom violinistu Leonidu Koganu, a izvedbe svih djela održale su se pod pokroviteljstvom predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina. Zanimljivo je da se posebno u svrhu izvedbe djela Davora Bobića koristila i violina pronađena u nacističkom logoru "Aushwitz".

Uz Korake kroz Yadvashem, Davor Bobić još dva svoja djela posvetio je stradanjima židovskoga naroda - Amidu i Jephtu - a široj javnosti manje je poznato kako ga uz područje bivšeg SSSR-a veže i studij. Naime, ovaj danas najizvođeniji hrvatski skladatelj, studij kompozicije, glazbene teorije i klasične harominke završio je u Ukrajini, na poznatom Državnom konzervatoriju P.I. Čajkovski u Kijevu.

Komentari