prvi varaždinski 'orašar'

U subotu će se u HNK održati premijera dramsko plesne predstave Orašar

Objavljeno: 09.12.2022. 13:05

Zadnja izmjena: 09.12.2022. 13:05

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu će se u subotu, 10. prosinca u 18 sati održati premijera dramsko plesne predstave Orašar u režiji Paola Tišljarića.

Orašar i mišji kralj umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije. 

Generalna dramaturška ideja ovoga komada je da djeci i odraslima približimo Hoffmannovu originalnu priču i da progovorimo o bitnim temama koje nas se sve tiču, a kojima se bavi Hoffman. Ovo je prije svega predstava o snazi mašte i oprostu, kako samome sebi tako i drugima, kao jedinom rješenju rata između Mišjeg kraljevstva i Kraljevstva ljudi. Lada Kaštelan vješto opisuje to pomirenje i vješto se, na neobičan način, igra s Hoffmanovim zapletom.

Romantičarski motivi sna i jave se neprestano isprepliću, predstava se odvija u vrijeme kad je priča nastala, a klasična obiteljska situacija, kazališno čarobno, se pretvara u zanimljive krajolike iz Hoffmanove mašte - izjavio je  Paolo Tišljarić, redatelj predstave Orašar.

Komentari