Udruga Kapela Paulina Warasdin

U Varaždinu će se održati 1. Zuberfest - festival zborskog pjevanja posvećen profesoru Marijanu Zuberu

Devetnaestog i dvadesetog listopada u HNK Varaždin održat će se 1. Zuberfest festival zborskog pjevanja kojim se želi revitalizirati lik i djelo profesora Marijana Zubera.
Objavljeno: 21.06.2019. 11:01

Zadnja izmjena: 21.06.2019. 11:12

Foto: Dario Jurčević

Devetnaestog i dvadesetog listopada u HNK Varaždin održat će se 1. Zuberfest festival zborskog pjevanja kojim se želi revitalizirati lik i djelo profesora Marijana Zubera.

Inicijator i organizator ove manifestacije je Udruga Kapela Paulina Warasdin uz potporu Grada Varaždina, HNK-a Varaždin te poznatih hrvatskih glazbenika: Vladimira Kranjčevića, Ruže Pospiš Baldani i Višnje Mažuran. Iz Udruge podsjećaju kako je Zuber odgojio generacije glazbenika, objavio mnoštvo stručnih članaka i afirmirao Glazbenu školu i grad Varaždin u međunarodnim okvirima. 

U okviru 1. Zuberfesta 18. listopada bit će otvorena izložba "Marijan Zuber, život i djelo", dok će 19. i 20. listopada nastupati desetak zborova, a pjevat će i na varaždinskim trgovima i ulicama kako bi približili ovaj oblik umjetnosti što većem broju građana. Također, 20. listopada održat će se i gala koncert na varaždinskom Korzu ispred Gradske vijećnice. Isto tako, pozivaju se i građani da se 27. lipnja u 19 sati priključe kod grobnog mjesta Zubera kako bi svečano obilježili godišnjicu njegove smrti. 

- Motiv je revitalizacija Zuberovog život i njegovo djelo i da mlađe generacije saznaju tko je on bio i da s nama mogu verificirati njegovo djelo, život i rad. Do sad imamo nekih 10-ak prijava, zborova koji bi trebali nastupati. Bit će zborovi iz Zagreba, Varaždina, Čakovca, Požega i tako dalje. - rekao je Zdenko Kušćer, umjetnički ravnatelj i dirigent zbora, te je dodao kako su svi građani koji su voljni pomoći u donaciji za potporu ovog festivala dobrodošli.

Komentari