U Varaždinu održan znanstveni skup o 45 godina baroknog festivala

Objavljeno: 30.09.2015. 18:13

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 14:14

Foto: Arhiva VBV

Varaždinske barokne večeri – “45. Festivalskih godišta" naziv je znanstvenog skupa kojeg su u povodu jubilarnog festivala organizirali varaždinski Zavod za znanstveni rad HAZU-a u i Koncertni ured Varaždin

Skup je organiziran s ciljem da se kroz izlaganja sudionika predstave događaji značajni za Festival.

- Varaždinske barokne večeri izuzetan su događaj, ne samo za grad Varaždin i sjeverozapadnu Hrvatsku već i za cijelu Republiku Hrvatsku. Ovim skupom željeli smo predstaviti što se sve događalo na jednom takvom festivalu kroz tih 45 godina, ne samo na koncertima, već i popratnim događanjima, promocijama knjiga, izložbama koji su dali potpuno novu vrijednost samome festivalu, ali i pokazati kako je Festival dao dodatnu vrijednost i turizmu ovog našeg kraja. Pripremamo se već i za 50. Varaždinske barokne večeri kada ćemo napraviti veći i jači znanstveni skup - naglasio je Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad HAZU-a u Varaždinu.

Festivalu znanstveni skupovi koji se desetljećima održavaju daju jednu novu dimenziju-dokumentarnu, znanstvenu, ulogu očuvanja kulture i kulturne baštine pogotovo iz vremena baroka, ali i svih događanja tijekom tih 45. godina, svih onih sadržaja koji čine festival svečanošću, dodao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Rojnik je na skupu govorio o međunarodnoj dimenziji Festivala, o koncertima koji su u sklopu Festivala održani izvan hrvatskih granica i privukli 6 500 posjetitelja kojima se predstavilo 180 hrvatskih glazbenika.

Zanimljivo je bilo i izlaganje muzikologinje Zdenke Weber koja je govorila o Varaždinskim baroknim večerima pod ravnateljstvom Davora Bobića od 2007. do 2014. godine.

- Festivalska tradicija bila je sjajna, a kada je g. Bobić preuzeo ravnateljstvo došlo je do određenih promjena jer je veće težište stavljeno na autentično barokno intepretiranje i muziciranje na orginalnim instrumentima ili replikama instrumenata. Festival prati sva razdoblja baroknog skladateljstva i mislim da je u to u svakom slučaju dobar korak naprijed. Jako je dobro ostvarena i suradnja sa državama partnerima, jer doista se pokazuje kako zahvaljujući tome od Slovačke, Češke, Austrije, Italije do Francuske dolaze izvrsni solisti i ansambli - naglasila je dr. sc. Weber.

Okupljene u Županijskoj palači na Franjevačkom trgu pozdravili su predsjednica Skupštine Dubravka Biberdžić, zamjenik varaždinskog gradonačelnika Vjeran Radelić i ravnatelj Festivala Davor Bobić.

Svi radovi sa skupa posvećenog povijesti i sadašnjosti najdugovječnijeg festivala barokne glazbe u Hrvatskoj bit će objavljeni iduće godine u Zborniku Akademijinog Zavoda u Varaždinu.

Komentari