U varaždinu otvorena 52. Revija filmskog stvaralaštva djece

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 26.09.2014. 19:19

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Vanima

Izvor: galerija-images/Filmsko svralastvo djece

U Varaždinu je u četvrtak počela 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva djece. Na svečanom otvorenju koje je vodio Davor Dokleja iz čakovečke Kazališne družine Pinklec, u Kinu Galerija tražilo se mjesto više...

Svi prisutni uživali su u programu koju su pripremili učenici i nastavnici Osnovne škole Martijanec. Zbor učiteljica otpjevao je nekoliko pjesama uz pratnju tamburica, a učenice su pjevale a cappella, zasvirali su Mali tamburaši, članovi Scensko-dramske družine izveli su igrokaz Djed i repa, a nastupale su i članice školske Plesne skupine.

Na otvorenju su se publici obratili predsjednik Hrvatske zajednice teničke kulture Ante Markotić, ravnateljica Osnovne škole Martijanec Sonja Huzjak, tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić-Škarica te Hrvoje Selec i Sandra Malenica, voditelji varaždinskog Filmsko-kreativnog studija VANIMA. Nakon kratkog govora poznatog glumca Jana Kerekeša i učenice OŠ Martijanec Sabine Laure Balaić, publiku su zasuli baloni i time je službeno otvorena 52. Revija.  

Također, publika je već jučer pogledala prvu revijsku projekciju, blok animiranih, dokumentarnih, igranih filmova.

- Pristigli filmovi pokrivaju različite teme, a ove godine dominira animirani film svojom kvalitetom i raznolikošću tehnike. Mi ćemo ocijenjivati temu, tehniku, ideju, inovaciju, a kod igranih filmova i režijske postupke i glumce. Mnoštvo je segmenata koji doprinose ukupnom dojmu i konačnoj odluci. Filmove su radila djeca, a ako sudimo prema ovom što smo danas mogli vidjeti, riječ je djeci koja pred sobom imaju cijelu budućnost i možemo očekivati uspješne buduće filmske autore – rekla je članica stručnog ocjenjivačkog suda, redateljica Čejen Černić.

Ove godine, na sedam revijskih projekcija publika će pogledati 48 animiranih, 17 igranih i 15 dokumentarnih filmova, osam TV reportaža te četiri filma u otvorenoj kategoriji.
Djeca su već prvog dana Revije pokazala svoje oduševljenje.  

- Prvi put sam ovdje sa svojim filmovima, ali je naša škola sudjelovala već na dvije Revije. Ove godine smo ovdje sa tri filma. Zadovoljni smo našim radovima i sretni što smo ovdje te se nadamo da će i sljedeće generacije učenika naše škole sudjelovati na Reviji – kaže Barbara Jurić iz Osnovne škole Mečenčani, Donji Kukuruzari.

Danas, nakon dvije jutarnje projekcije u Varaždinu, učenici, njihovi mentori i gosti iz inozemstva sele se u Ludbreg. Subotu i nedjelju provest će u Čakovcu gdje će biti i svečano zatvaranje Revije uz dodjelu nagrada.

Programski raspored
Petak, 26. rujna
17:30 – četvrta revijska projekcija i razgovor s autorima (POU Dragutin Novak, Ludbreg)
Subota, 27. rujna
09:00 – peta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
10:30 – šesta revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
14:00 do 18.00 – radionički program (Centar za kulturu, Čakovec)
14:00 do 15:00 – razgovor priređivača Revije s voditeljima filmskih/ videodružina(Centar za kulturu, Čakovec)
18:00 – sedma revijska projekcija i razgovor s autorima (Centar za kulturu, Čakovec)
Nedjelja, 28. rujna
10:00 – dodjela nagrada i svečano zatvaranje Revije (Centar za kulturu, Čakovec)
11:00 – razgovor autora s članovima Ocjenjivačkog suda(Centar za kulturu, Čakovec)
{gallery}Filmsko svralastvo djece{/gallery}

Komentari