gdje istok susreće zapad

Umjetnici oživjeli povijest staru 2000 godina - izložba rimskog stakla u Uskoj ulici 7

Objavljeno: 21.05.2016. 13:14

Zadnja izmjena: 21.05.2016. 13:20

Foto: Sonja Ognjenović

Izložba unikatnih nosivih komada povijesti obuhvaćenih kolekcijom „Gdje Istok Susreće Zapad“, otvorena je u 12 sati u Uskoj ulici 7, izložbenom prostoru Galerijskog centra Varaždin.

Autori izložbe Jasmina Kos i Feđa Aaron Bučić, odjenuli su staklo staro 2000 godina u srebro, ponegdje boje istaknuli poludragim kamenjem i povezali u cjelinu vunom. Tako su oživjeli ogrlice koje imaju arheološku, umjetničku i materijalnu vrijednost. Riječ je o rimskom staklu, arheološkom nalazu, pronađenom arheološkim iskapanjima na području Izraela.

"Prije godinu i pol smo odlučili ugrabiti tu priliku. Uvezli smo određenu količinu izabranih staklenih predmeta, obradili ih u Hrvatskoj, ponovno odnijeli u Indiju da ih sa tamošnjim majstorima zlatarima stavimo u srebro i ukrasimo poludragim kamenjem i vunom. Ovo je plod našeg jedno i pol godišnjeg truda i oko 2000 godina truda vremena i njegovog utjecaja na staklo." - kaže autorica izložbe

Sve su to bili komadi nekad uporabnih predmeta, npr. bočice parfema, dna čaša, boca i sl. koji su se koristili u rimsko vrijeme. Izrael je jedna od rijetkih zemalja koja izvozi svoj arheološki nalaz potpuno legalno, ali prema riječima autorice, ni to neće dugo trajati.

 

 

Komentari