ne propustite

Uskoro u varaždinskom kazalištu premijera jedne od najpoznatijih Puccinijevih opera

Objavljeno: 25.02.2024. 18:50

Zadnja izmjena: 25.02.2024. 18:54

Foto: HNK Varaždin

Opera 'Madama Butterfly' čiji je autor Giacomo Puccini uskoro će biti premijerno izvedena upravo u varaždinskom kazalištu.

Naime, premijera je na rasporedu 16. ožujka u 19 i 30 sati, a opera će biti izvedena pod ravnanjem dirigenta Ivana Huta. Redatelj i dramaturg jest Marin Blažević, a za scenografiju se pobirnuo Alan Vukelić, dok za kostime Sandra Dekanić. Ansambl za jednu od najpoznatijih Puccinijevih opera čine Anamarija Knego kao Cic-Cio-San i Madama Butterfly, Bože Jurić Pešić kao Franklin Pinkerton, Jurica Jurasić Kapun kao Sharpless, Dora Jana Klarić kao Suzuki te Mislav Lucić kao Goro.

Madama Butterfly jedna je od najdirljivih Puccinijevih opera koja pripovijeda o nesretnoj sudbini Cio-Cio San, mlade Japanke zvane Butterfly/Leptirica, i poručnika američke mornarice B. F. Pinkertona, ističu iz Hrvatskog narodnog kazališta.

- Potaknuta beskrajnom ljubavlju prema Pinkertonu Cio-Cio San prelazi na kršćanstvo, no niti to, kao ni sva ostala njezina nastojanja da zadrži svoju ljubav uz sebe, nije bilo dovoljno te ona na kraju, ostavljena, odustaje od života. Dramatična i potresna priča o srazu dvaju svjetova u kojima bezuvjetna ljubav nije bila dovoljna za sreću i miran život, uzburkala je publiku i kritiku već na samom početku, ne prestajući očaravati ljubitelje opere sve do danas – dodaju iz HNK.

Komentari