Performans 'Osmi mart...'

Usred Varaždina na Dan žena muški šovinisti vrijeđali i tukli prosvjednice

Objavljeno: 08.03.2016. 19:27

Zadnja izmjena: 08.03.2016. 19:34

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

U Varaždinu je danas Udruga Izražena povodom Dana žena ispred Gradske vijećnice održala kazališni performans 'Osmi mart - Mi smo art' redateljice Ksenije Krčar. Riječ je o svojevrsnom hommageu borbi za ljudska prava kroz reminiscenciju stvarnog događaja s početka 20. stoljeća...

Kako doznajemo od Sandre Malenice, potpredsjednice spomenute udruge, bilo je to razdoblje u kojem su se sufražetkinje borile za ravnopravnost koju žene tek djelomično uživaju danas.

Stoga ne čudi da je režiserka Ksenije Krčar okupila profesionalce i amatere, žene i muškarce kako bi uvježbali performans tijekom kojeg su danas muškarci na Korzu istukli žene i to – jer su prosvjedovale!

- Sufražetkinjama zasigurno nije bilo lako boriti se za svoja prava. Vidjelo se to u performasu kada su muški glumci grubo verbalno i fizički nasrnuli na žene. Performans je zamišljen da ide iz prošlosti u sadašnjost, a završava u ravnopravnijoj budućnosti – naglasila je Malenica.

Javni prostori rezervirani za muškarce

Dodala je kako je performans održan na javnim prostorima, od Korza do Ulice Ivana Gundulića i  Jurja Habdelića “jer su to javni prostori, koji su tradicionalno gledano – rezervirani za muškarce, dok su privatni namijenjeni ženama“.

Inače, u sklopu performansa pročitane su i šovinističke izjave muškaraca izrečene u hrvatskoj javnosti zadnjih nekoliko godina. Autoricama ih nije bilo teško prikupiti jer su svojevremeno izrečene i u Hrvatskom saboru.

- Ekipu koja je nastupila u performansu okupljena je prije mjesec i pol dana i svi su s mnogo entuzijazma sudjelovali u njegovoj pripremi. Osobna želja svakog učesnika bila je presudna da sve pripreme napravimo u roku kojeg smo si zadali – zaključila je Ksenija Krčar.

Nakon performansa u Medinoj škrinji nastavljen je Izraženi Party uz slušaonicu ženskih glazbenica (Morana Krpan) i videa Anje Strelec i Ive Galović koji je posvećen ženama, a snimljen je u Belgiji.

Kako je to sve skupa danas izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Komentari