varaždinska riža

JESTE LI ZNALI U bliskoj okolici Varaždina nekada se uzgajala riža - saznajte o kojem je mjestu riječ

Objavljeno: 05.01.2018. 17:17

Zadnja izmjena: 05.01.2018. 17:17

Malo je poznato da se u Hrvatskoj nekada sadila riža, a poznati podaci govore da su se krajem 40-ih godina prošlog stoljeća pojavila prva pokusna rižina polja na području Istre, Dalmacije i Slavonije. No, povijesni dokumenti potvrđuju da se riža uzgajala puno prije i to upravo jako blizu Varaždina...

Ova česta prehrambena namirnica pripada širokolisnoj travi kojoj pogoduje tropsko i subtropsko područje Afrike, Azije i Amerike, no raste i u Europi, primjerice u Italiji i Makedoniji, a kod nas je davno prije prve polovice 20. stoljeća, točnije već u 18. stoljeću rasla, ni više ni manje, upravo u okolici Varaždina, odnosno kod Donjeg Kneginca.

Naime, na bogatoj varaždinskoj prošlosti, osobito 18. stoljeća, možemo zahvaliti upravo Mariji Tereziji koja je u velikoj mjeri poticala razvoj gospodarstva u našem kraju pa je tako između ostalog pozdravila i ideju o uzgoju riže, a na tu ideju 1771. godine došao je upravo Varaždinac Ivan Saltner koji se obratio kraljici za pomoć. Ona mu je na raspolaganje dala veće zemljište kod Donjeg Kneginca i tako je već u to vrijeme krenuo uzgoj varaždinske riže, a gradski je sudac te iste godine došao na polje da procjeni kakav je bio urod.

 

 

 

Komentari