U kuhinji kod Habsburgovaca

Varaždinke i Varaždinci saznali više o 'oblizekima' s Bečkog dvora

Objavljeno: 23.03.2016. 20:19

Zadnja izmjena: 23.03.2016. 20:29

Foto: Ivan Tomašković

Uz izložbu 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca', danas je u varaždinskoj Palači Herzer, održano predavanje pod nazivom 'U kuhinji kod Habsburgovaca'...

Spomenuto predavanje je pripremila muzejska savjetnica i jedna od autorica izložbe prof. Mirjana Dučakijević.

Kultura hrane doživjela je procvat u baroku, pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV., čiji su kuhari bili iznimno cijenjeni i na habsburškom dvoru. Dvorsku kuhinju Habsburgovaca vodili su i u njoj se izučavali brojni znameniti kulinarski majstori, isticala je danas Dučekijević na predavanju i dodala kako je zbog dinamične povijesti Carstva, nastala prepoznatljiva bečka kuhinja.

Usto, tradiciju su poprimale i druge prehrambene navike, kao što je, primjerice, ispijanje kave, pa je Beč već 1730. godine imao tridesetak kavana.

O specifičnostima bečke kuhinje i prehrambenim navikama Habsburgovaca kroz stoljeća mogli su se danas uvjeriti Varaždinke i Varaždinci, a djelić atmosfere s predavanja donosimo u fotogaleriji.

 

Komentari