Uz izložbu 'Varaždin pod krunom Habsburgovaca', danas je u varaždinskoj Palači Herzer, održano predavanje pod nazivom 'U kuhinji kod Habsburgovaca'...
Spomenuto predavanje je pripremila muzejska savjetnica i jedna od autorica izložbe prof. Mirjana Dučakijević.
Kultura hrane doživjela je procvat u baroku, pod utjecajem francuskih kraljeva Luja XIV. i Luja XV., čiji su kuhari bili iznimno cijenjeni i na habsburškom dvoru. Dvorsku kuhinju Habsburgovaca vodili su i u njoj se izučavali brojni znameniti kulinarski majstori, isticala je danas Dučekijević na predavanju i dodala kako je zbog dinamične povijesti Carstva, nastala prepoznatljiva bečka kuhinja.
Usto, tradiciju su poprimale i druge prehrambene navike, kao što je, primjerice, ispijanje kave, pa je Beč već 1730. godine imao tridesetak kavana.
O specifičnostima bečke kuhinje i prehrambenim navikama Habsburgovaca kroz stoljeća mogli su se danas uvjeriti Varaždinke i Varaždinci, a djelić atmosfere s predavanja donosimo u fotogaleriji.
Komentari