Varaždinski folklorni ansambl predstavljat će Hrvatsku na festivalu u Avianu

Objavljeno: 04.08.2014. 15:01

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Sandra Županić

Varaždinski folklorni ansambl će od 7. do 16. kolovoza sudjelovati na 46. međunarodnom festivalu folklora u talijanskom gradu Avianu.

Ansambl će na turneji u Italiji, u sklopu festivala, nastupati u Avianu, Pordenoneu, Barcisu, Piancavalleu i Udinama, te na taj način prezentirati hrvatsku tradicijsku kulturu, umjetnost i običaje, a time i svoj grad Varaždin.

- Lani smo bili u Francuskoj gdje smo se susreli sa skupinom "Federico Angelica" iz Aviana koja nas je pozvala na svoj festival. Uz nas sudjeluju skupine iz Rusije, Turske, Španjolske, Mađarske i nekoliko skupina iz Italije. Čast nam je nastupati s njima. Znači predstavit ćemo našu kulturu građanima više gradova. Osim na festivalu sudjelovat ćemo animacijskom programu na ulicama, paradi, tradicijskim igrama i još nekim programima. Za Veliku Gospu u Avian sve će skupine nastupiti u katedrali, a mi smo pripremili zagorske pjesme - kazao je Tim Hrvaćanin, asistent voditelja VFA, na danas održanoj konferenciji za medije.

U Italiju odlazi 30 članova VFA, a predstavit će se vrlo raznolikim programom kojeg čine splet pjesama i plesova Međimurja i Zagorja, zagrebačkog Prigorja te Bunjevačkim plesovima i pjesmama. Hrvaćanin je dodao da u sklopu VFA djeluje nekoliko mladih koreografa koji stalno vrijedno rade na novim koreografijama, a pojačana je i vokalna sekcija.

- Uvijek napominjemo da su nam najveći problem financije. Autobus do Aviana stoji 20 000 kuna, dok ostale troškove pokrivaju organizatori. Od Varaždina i Ministarstva kulture za ovaj festival nismo ni kune. Nismo čak dobili ni prigodne suvenire koje bismo mogli razmjeniti s predstavnicima gradova koje posjećujemo. Jedino nam je pomogla Varaždinska županija - objasnio je Hrvaćanin.  

Komentari