Varaždinski folklorni ansambl tisućama Talijana predstavio našu tradiciju

Objavljeno: 18.08.2014. 13:40

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Vanja Kraš

Izvor: Nastup u Avianu

Varaždinski folklorni ansambl vratio se u Hrvatsku nakon devetodnevnog boravka u Italiji. VFA je od 7. do 16. kolovoza sudjelovao na 46. međunarodnom festivalu folklora u Avianu.

Uz tri festivalske večeri u gradu domaćina, festival se održao i u gradu Pordenone, središtu regije u kojoj se nalazi Aviano, zatim u poznatom skijalištu i ljetovalištu Piancavallo, te u predivnoj klasicističkoj palači Villa Manin, nedaleko od Udina, gdje je program pratilo više od tisuću gledatelja.

Zapravo, svi su programi bili iznimno dobro posjećeni, pa je Varaždincima bio još veći užitak predstavljati grad Varaždin i hrvatsku tradicijsku kulturu na ovako jakom festivalu s dugom tradicijom održavanja.

Domaćin festivala je folklorna skupina "Federico Angelica", s kojom se VFA prvi put susreo na festivalu u francuskom gradu La Reole 2013. godine, kada su i dobili poziv da sudjeluju na festivalu u Avianu. S obzirom na dugu tradiciju održavanja festivala, isti je bio odlično organiziran te se članovi VFA ne mogu ni na što požaliti.

Uz Varaždince, na festivalu su sudjelovale grupe iz Španjolske, Mađarske, Rusije i Turske. Članovi VFA ističu kako su sve grupe bile izvrsno uvježbane i veoma kvalitetne te ističu da je s te strane to bio jedan od najjačih festivala na kojima su sudjelovali u svojoj povijesti, što je, ujedno, i kompliment Varaždinskom folklornom ansamblu.

Unatoč brojnim nastupima, Varaždinci su našli vremena i da se druže te sprijatelje s članovima spomenutih skupina, pa su već uspostavili kontakte za inozemna gostovanja slijedeće godine.

Uz svakodnevne večernje plesne programe, na blagdan Velike Gospe VFA je izveo prikladni vokalno-instrumentalni program u avianskoj katedrali, na svečanoj misi kojoj su prisustvovali svi sudionici festivala. VFA je također sudjelovao i u proslavi blagdana Marka Avianskog, za što su ih domaćini posebno zamolili.

Varaždinci su imali i nešto slobodnog vremena, koje su iskoristili za posjet Veneciji te skijalištu Piancavallo, koje se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, a ljeti pruža jednako bogat i raznolik sadržaj kao i zimi, pa ne čudi velik broj turista koji ih je tamo dočekao.

Program kojim se VFA predstavio na talijanskoj turneji uvježbali su plesni voditelj Tim Hrvaćanin, voditelja tamburaša Matija Auker i vokalna voditeljica Jana Pogrmilović, a sve pod paskom umjetničkog voditelja i predsjednika ansambla Pjerina Hrvaćanina.

Na festivalu je sudjelovalo 30 članova ansambla, a izvodili su pjesme i plesove Međimurja, Hrvatskog Zagorja, Zagrebačkog Prigorja i Hrvata Bunjevaca iz Bačke.

Pred VFA je sada par dana odmora, a onda slijedi nekoliko nastupa u Varaždinu, nakon čega, s početkom nove školske i akademske godine, započinju i novu sezonu za koju pripremaju bogat i raznolik program.

Također, sve zainteresirane pozivaju da im se od početka rujna priključe u radu kako bi iduće ljeto mogli putovati s njima. Prihvaćaju plesače, pjevače, tamburaše i violiniste, bilo potpune početnike ili one s iskustvom. Sve o radu VFA, kao i talijanskoj turneji, možete pratiti na njihovoj službenoj Facebook stranici (www.facebook.com/vfa.hr).

Komentari