Vidovečki gibanik: Pravi "domači" kolač čuva tradiciju vidovečkog kraja

galerija-images/Vidovecki gibanik - Foto Zoran Stanko

Objavljeno: 22.09.2014. 08:41

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Zoran Stanko

Tradicionalna jela vidove?kog kraja postaju sve prepoznatljivija.

Nakon Varaždinskog zelja, dokaz je tome i vidove?ki gibanik, koji je nedavno zašti?en žigom izvornosti. Vidove?ki gibanik "od davnina" je slastica specifi?na za podru?je op?ine Vidovec, što nam je potvrdila i Marija Vešligaj, potpredsjednica Udruge žena op?ine Vidovec, "glavna i odgovorna" u procesu kojim je zašti?ena ova delicija.

- Sam posao nije bio pretežak. Sve potrebne podatke saznali smo kroz komunikaciju sa starijom populacijom, na taj smo na?in saznali sve o pripremanju gibanika i njegovoj prošlosti u našem kraju. Po?etkom ove godine Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo predana je sva dokumentacija, sam proces trajao je oko pola godine te smo nešto prije Dana Varaždinske županije dobili taj dokument, žig izvornosti. Kroz ?itav taj proces jako velika potpora bio nam je na?elnik naše op?ine, Bruno Hrani? - rekla nam je Marija Vešligaj, uz napomenu kako Udruga žena na ovaj na?in želi nastaviti tradiciju pripreme vidove?kog gibanika te ovom "pravom, doma?em vidove?kom kola?u" dati status koji zaslužuje.

- Obišli smo sva naselja naše op?ine i rekla bih da svaka ulica ima neki svoj na?in pripreme. Osnova je jednaka, ali svugdje postoji ona neka dodatna namirnica ili za?in. Uobi?ajeno je raditi gibanik s tikvom ili s repom, ovisno o sezoni. Nekada nije bilo škrinja za zamrzavanje, niti repa niti tikva nisu se mogle pospremiti pa se radio i bez toga. Prošla sam ?itavu op?inu u tom istraživanju i kroz razgovor, prikupljanje recepata i podataka može se zaklju?iti da stvarno svaka doma?ica ima onu neku svoju dodatnu notu, svoj recept za gibanik i svatko za svoj tvrdi da je onaj "pravi". Ali ova osnova od ?ega se sastoji, od sira, doma?eg hajdinog brašna, mlijeka, za taj se dio svi slažu, svima nam je to jednako i to je temelj svakog zalogaja pravog finog gibanika - napomenula je Vešligaj.

{gallery}Vidovecki gibanik - Foto Zoran Stanko{/gallery}

- Gibanik je sam po sebi zasitan, pun je okusa. Rekla bih ?ak da može zamijeniti jedan kompletan jedan obrok. Smatramo da nije zaslužio da se ga stavi sa strane, jer može parirati svakom drugom kola?u, a izme?u ostalog, ono što mi jam?imo, jest da je jedinstven na podru?ju Hrvatske.

A evo i recepta za ovu ukusnu vidove?ki slasticu:
Sastojci za tijesto:
15 dag pšeni?nog brašna
15 dag doma?eg hajdinog brašna
sol
voda
Sastojci za nadjev:
½ kg svježeg kravljeg sira
sol
3 jaja
2 žemlje
25 dag prokuhane doma?e repe ili tikve
0,5 l vrhnja
kuhani gris
Priprema tijesta:
Na radnoj površini pomiješamo jedno i drugo brašno te posolimo. U sredini napravimo prostor u koji dodamo vode koliko je potrebno da umijesimo tijesto. Kad je gotovo, ostavimo ga da malo odstoji.
Priprema za nadjev:
Stavimo prokuhanu repu, sir, jaja i malo vrhnja, dodamo namo?ene i ocije?ene žemlje, posolimo i dobro izmiješamo. Tijesto podijelimo u tri komada i razvaljamo ga u veli?inu cimpleta. Cimplet dobro namažemo i stavimo prvi komad tijesta, namažemo nadjevom i poklopimo drugim komadom tijesta, zatim ponovo stavimo nadjev i poklopimo tre?im komadom tijesta. Gibanek narežemo na osmine, zalijemo vrhnjem i stavimo pe?i. Pe?e se oko 45 minuta.

- Radi se uvijek u okruglom obliku, jer su nekada bili samo okrugli cimpleti, i specifi?an je jer se uvijek reže ne trokute. Onda se stavlja nadjev koji mi nazivamo "gibalo", jer se on "giba", tijekom pe?enja se diže i spušta i otuda mu taj naziv - pojasnila je Marija Vešligaj, dodavši kako prvi sloj tijesta mora visiti preko ruba posude.

- Prije zadnjeg sloja tijesta, poklopca, onaj dio koji visi preko ruba mora se presavinuti prema nutra, tako da je gibanik "zamotan", i unutra se taj nadjev, "gibalo", lijepo kr?ka, topi i spaja s tijestom.

- Mi smo sada napravile prvu i drugu stepenicu u onome što se može napraviti za jednu namirnicu. U daljnjoj zaštiti, da bi to bilo zašti?eno kao autohtono jelo, još moramo prikupljati podataka. Naravno, sve ovisi i o financijskim sredstvima, znamo da to sve košta, ali mi smo spremne, želimo napraviti nešto i to s ponosom prezentirati - napomenula je.

Ina?e, Udruga žena op?ine Vidovec aktivna je na brojnim podru?jima. Tijekom ?itave godine ?lanice udruge izra?uje raznovrsne rukotvorine.

- Naše ?lanice prema vlastitim sklonostima i idejama te uz veliku volju stvaraju korisne i ukrasne predmete. Osim toga, kroz godinu obilježavamo Maj?in dan, Dan seoske žene, to nam sada slijedi 15. listopada, a pripremimo igrokaz, priredbu. Sudjelujemo i na Boži?nom koncertu, a kroz cijelu godinu imamo gostovanja na kojima ne predstavljamo samo udrugu, nego i cijelu svoju op?inu, u ?emu imamo i podršku na?elnika - nabrojila je Marija Vešligaj neke od njihovih aktivnosti, istaknuvši kako su te aktivnsoti za dvadesetak aktivnih ?lanica udruge ujedno i lijepa druženja, prožeta zajedništvom i ljubavlju prema vidove?kom kraju.

Komentari