velika dobrotvorna akcija

Vudragova skulptura na prestižnoj aukciji za dobrotvorne svrhe u Poljskoj

Objavljeno: 10.05.2023. 19:34

Zadnja izmjena: 10.05.2023. 19:34

Otvorena je izložba povodom velike aukcije Omenaa fundacije u Poljskoj, u Muzeju Kralja Jana III, a među ostalim umjetninama na aukciji nalazi se i skulptura jedinog umjetnika iz inozemstva - skulptura varaždinskog umjetnika Nikole Vudraga.

Naime, ova velika dobrotvorna akcija, koja traje od 9. svibnja do 6. lipnja, najveća je i najprestižnija dobrotvorna manifestacija u Poljskoj, posvećena potpori obrazovanju djece iz poljskih sirotišta, ukrajinske mladeži i djece u Gani. Ovu značajnu inicijativu predvodila je Zaklada Omenaa i od tada je privukla istaknuti niz gostiju, uključujući poslovne vođe i ljubitelje umjetnosti predane zalaganju za plemenite ciljeve i poticanju kulturnog obogaćivanja. 

Vrhunac večeri je aukcija poljskih umjetničkih djela, dizajna i iskustava "Great Emotions", gdje je Nikola Vudrag jedini inozemni umjetnik, iz Hrvatske. Odabir predmeta koji će biti predstavljeni na aukciji proizlazi, kako navode organizatori, iz cjelogodišnjih rasprava i suradnje između strastvenih entuzijasta umjetnosti i cijenjenih stručnjaka koji sjede u Umjetničkom vijeću aukcije. Postavljene su minimalne početne cijene, a sama ulaznica za aukciju je od 2.500 do 5.000 eura po stolici te okuplja najznačajnije ljude iz Poljske i okolice. Na čelu vijeća je Hanna Wróblewska - cijenjena kustosica i bivša dugogdišnja ravnateljica Nacionalne galerije Zacheta. 

- Iznimno mi je zadovoljstvo sudjelovati u ovako značajnom događaju, osobito jer se radi o dobrotvornoj organizaciji i skupljanju sredstava za dobrotvorne svrhe. Nisam znao za okupljanje umjetničkih imena koja su na izložbi pa možete zamisliti moje iznenađenje kada sam vidio imena poput Abakanowitz ili Jackowski koji su jedna od najznačajnijih umjetničkih imena istočnoeuropske regije, ili na moje najveće iznenađenje, Igor Mitoraj, meni osobno jedan od najdražih europskih umjetnika novog doba - rekao je tim povodom Vudrag.

Komentari