Jubilej: Varaždinac autor 1. kazališne predstave izvedene na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 24.09.2014. 19:10

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Matica Hrvatska

Obilježavanje 175. obljetnice od prve izvedbe kazališne predstave na hrvatskom jeziku „Juran i Sofija ili Turci kod Siska" autora Ivana Kukuljevića Sakcinskog, bit će tema konferencije za medije koja će se u četvrtak održati u Velikom Kaptolu u Sisku.

Svečanost i program ove posebno vrijedne obljetnice za kulturu, ne samo grada Siska već i cijele Hrvatske zajedno pripremaju Sisačka biskupija i Dom kulture „Kristalna kocka vedrine".
Inače, praizvedba predstave „Juran i Sofija ili Turci kod Siska" održana je u Velikom Kaptolu, današnjem sjedištu tamošnje Biskupije, 2. listopada 1839. godine.

Posjetimo, spomenuta predstava je ujedno prva koja je profesionalno izvedena na štokavštini u Zagrebu 10. lipnja 1840. godine.

Hrvatski političar, književnik i povjesničar Ivan Kukuljević - Sakcinski rođen je 29. svibnja 1816. u Varaždinu kao deveto dijete Antuna i Antonije (rođ. Labaš) Kukuljević.

>>Ivan Kukuljević Sakcinski prvi je u Saboru progovorio na hrvatskom jeziku

U rodnom je Varaždinu završio franjevačku gimnaziju, a 1825. smješten je u zagrebački Plemićki konvikt gdje je započeo studij filozofije...

Komentari