Srijeda u Muzeju

Želite vidjeti prošlost Varaždina? U Gradskom muzeju možete pogledati stare filmske kadrove

Objavljeno: 02.03.2024. 21:23

Zadnja izmjena: 03.03.2024. 08:22

U palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin ove srijede održat će se projekcija dokumentarnih filmova vezanih uz Varaždin i okolicu nastalih u prvoj polovini 20. stoljeća, najavljuju iz tog muzeja. 

 Filmovi su iz Jugoslavenske kinoteke u Beogradu, jednom od većih arhiva u regiji, u čijem je fundusu Gradski muzej Varaždin uspio istražiti, a potom i na rok od pet godina otkupiti autorska prava za njihovo prikazivanje. U filmovima su prikazani varaždinski domobrani kao austrougarski vojnici u Beču, kralj Aleksandar Karađorđević, Slavko Kvaternik, Ante Pavelić, radnici Tivara, purgari, vjerske procesije, posjetitelji muzeja u Starom gradu i ostali prizori iz tog razdoblja, a zastupljeni su i kadrovi iz Varaždinskih Toplica. Projekcija filmova počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Ujedno, Gradski muzej Varaždin poziva građane koji posjeduju stare filmske zapise, ponajprije one s dokumentarnim kadrovima eksterijera i interijera s područja Varaždina i okolice, da ih donesu u Muzej, gdje će se digitalizirati i time sačuvati dio varaždinske prošlosti. 

Komentari