učiti, učiti i samo učiti

20-godišnja Kaja Pavlinić otkriva nam kako mladi mogu uspjeti i u Hrvatskoj

Objavljeno: 22.02.2017. 21:08

Zadnja izmjena: 22.02.2017. 22:00

Foto: Privatna zbirka

Kad biste pogledali životopis naše Varaždinke Kaje Pavlinić i dosadašnja dostignuća vjerojatno biste pomislili kako imate pred sobom barem deset godina stariju osobu.

Jer popis njezinih postignuća rijetko je vidjeti i kod onih koji su proveli puno više godina u radu. Ni poslodavci nisu ravnodušni kad to sve pročitaju. Dok je u Hrvatskoj i dalje veliki problem zapošljavanje mladih, kod nje je potpuno obrnut slučaj.

- Svaki put kad razgovaram s poslodavcima ponude mi da radim za njih. - otvoreno kaže Kaja.

Najbolji startup

Uspjeli smo je dobiti za kratki razgovor odmah po povratku iz Varšave. Rockit Digital Summit je skup na kojemu se raspravljalo o digitalnim komunikacijama i poduzetništvu. I to je samo jedan od skupova gdje je Kaja sudjelovala i tek jedan manji dio njezinih aktivnosti.

Osim što uspješno studira informatiku na FER-u, Kaja već ima svoj startup nazvan Tinja. Ako želite staviti solarne panele na krov, vjerojatno ćete se susresti s brojnim kompliciranim pitanjima. Tinja je tu da vas spoji s onima koji znaju taj posao. Ideja se već natječe za najbolji energetski startup. Nedavno su pobijedili u Rijeci, a uskoro idu na finale u Brisel. A Tinju su već predstavili u Parizu i pobrali aplauze za ideju. Uvjereni smo da će dobiti aplauze i u Briselu.

Iako informatičarka - što koristi i u Tinji - Kaju ne privlače samo teme iz informatike i sličnih oblasti. Nedavno je, primjerice, bila u Bratislavi gdje se raspravljalo o migrantskoj krizi. A prije tri godine iskoristila je priliku da sudjeluje u američkom programu gdje je učila o međunarodnim odnosima i debatiranju. Sve su to njezini interesi a neprestano se pojavljuju novi.

Čuvajte se, prepisivači!

U vremenima sveprisutnog problema prepisivanja - čemu sada moramo podučavati i zastupnike i ministre - Kaja je pokrenula program protiv korupcije. Zapravo, želi spriječiti akademsko nepoštenje i za to je razvila poseban projekt Integritas. Stara, latinska riječ za našu već zaboravljenu riječ poštenje.

Projekt se dosjetio dobrom načinu kako da utječe na spašavanje akademske časti. Imaju Facebook stranicu na kojoj studenti šalju svoja iskustva, kao i screenshotove onih facebook oglasa o "pomaganju u pisanju seminarskih radova". Sve se takve pojave javno obznanjuju i tim se prokazivanjem pokušava utjecati na promjenu ponašanja. 

- Problem je u sustavu, što se uči puno informacija. Učenici i studenti često imaju dojam da ne mogu drugačije proći ispit nego da prepisuju. Vrlo je žalosno što je kurikularna reforma propala. - iznosi svoje zrele uvide Kaja, koja o svom projektu protiv korupcije govori i na prezentacijama pred svojim kolegama.

'Osim diplome treba vam i ovo...'

Vraćamo se opet na njezin vrlo bogati životopis, pitamo je kad je to uopće počela. Odgovara da se aktivirala još u srednjoj školi, tad je išla na natjecanje American computer science league. I ne prestaje s aktivnostima.

- Sve proizlazi iz aktivnosti u srednjoj školi. Treba sudjelovati sa željom da se pomogne zajednici. I onda se dalje nastavite prijavljivati na razne projekte. A tamo će vidjeti vaše reference i što ste sve radili u Varaždinu. - navodi Kaja korake u postizanju uspjeha, smatrajući kako su mladi danas sve više proaktivni.

Ovo aktiviranje u projektima nije samo sebi svrha - njime se zapravo stječe ono što Kaja naziva "zaokruženost". Studiranje smatra vrlo bitnim i to pokazuje svojim solidnim ocjenama na nimalo laganom FER-u. Ali treba učiti i stvari izvan struke, ovladati još raznim drugim vještinama.

Buduća liderica

Kaja sada uči kako napisati i provesti neki projekt- i ne sumnjamo da će i ovom vješitnom dobro ovladati. S dipomom i dodatnim vještinama, kako ona objašnjava, postaje se puno konkurentniji. I kad je upitate što joj je u svemu tome glavni motiv, ona nudi spreman odgovor:

- Da stvorim bolje uvjete za mlade.

Kaja će uskoro primiti još jednu nagradu - onu za buduće liderice. Primit će je 8. ožujka, za međunarodni Dan žena. Nas starije sve ovo što Kaja govori jako podsjeća na onu vjerojatno i jedinu pametnu Lenjinovu izreku "Učiti, učiti i samo učiti". Sa svojih tek 20 godina ona iz svog već bogatog iskustva zna da se tada otvaraju vrata uspjeha čak i ovdje, u Hrvatskoj, u kojoj se mnogim njezinim vršnjacima čini kako nema perspektive.

Komentari