Aplikacija Kap života osvojila nagradu Kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti

Objavljeno: 25.05.2015. 10:59

Zadnja izmjena: 25.03.2016. 10:42

Foto: FOI

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, osmi puta zaredom održao se Dan kreativnosti i inovativnosti u organizaciji udruge MRAK (Mreže za razvoj i kreativnost).

U sklopu tog događanja ove je godine nagradu na Kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti dobio tim s Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu koji je izradio aplikaciju Kap života.

- Osobito nas veseli što je ove godine nagradu za Kreativni i inovativni projekt društvene odgovornosti dobio tim kojeg čine studenti Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu: Krunoslav Domić, Igor Rinkovec, Tomislav Jelčić, Armin Vrević i Alen Huskanović, asistent Boris Tomaš (mentor) te tvrtka Asseco SEE. Nagradu su u ime tima Kap života preuzeli studenti Tomislav Jelčić i Armin Vrević - poručili su s Fakulteta organizacije i informatike.

Aplikacija Kap života namijenjena je izravnom povezivanju darivatelja krvi s centrima za transfuziju i institucijama koje krv prikupljaju. Ideju je osmislio asistent s FOI-ja Boris Tomaš koji je za istu već nagrađen nagradom Ponos Hrvatske, a poslužila kao zadatak na natjecanju Ready, steady, code! u programiranju održanome u studenome prošle godine.

Na natjecanju su svojom rješenjem pobijedili studenti Krunoslav Domić, Tomislav Jelčić, Igor Rinkovec i Armin Vrević, a s Tomašem kao mentorom, ovaj tim sada usavršava aplikaciju kako bi ona bila što prije dostupna za javnost.

Riječ je o sustavu koje se sastoji od dva rješenja, web aplikacije za institucije te mobilne aplikacije za darivatelje krvi. Potonja će se moći instalirati na pametne telefone, a preko nje će se moći doznati najbliže mjesto gdje se može donirati krv, dok će institucije preko svog sučelja same moći voditi evidenciju o donacijama i zalihama krvi te pozvati darivatelje u slučaju ako se za njima pokaže povećana potreba. Aplikacija će za sve biti potpuno besplatna.

Dan kreativnosti i inovativnosti je projekt koje je pokrenut 2008. godine s ciljem poticanja kreativnosti u svim aspektima djelovanja i društva. U sklopu tog Dana svake je godine centralno događanje dodjela Nagrada za kreativnost i inovativnost putem kojeg renomirani žiri odabere devet najboljih projekata ili proizvoda iz svih segmenata poslovanja i društvenog djelovanja.

Organizatori naglašavaju kako je Dan kreativnosti i inovativnosti kroz osmogodišnje djelovanje postao jedna od vodećih kreativnih konferencija u regiji, a ove godine događanje je podržala predsjednica Republike Hrvatske, gospođa Kolinda Grabar Kitarović koja je ujedno i pokroviteljica. Također pokrovitelji su i Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb, Hrvatska Gospodarska Komora, Microsoft, HDS ZAMP i HUP i dr.

Komentari