Brucoši FOI-ja odnijeli pobjedu i 10 000 dolara na splitskom startup natjecanju Shift

Objavljeno: 15.06.2015. 10:59

Zadnja izmjena: 09.03.2016. 12:08

Foto: FOI

Studenti Fakulteta organizacije i informatike postigli su izniman uspjeh na prošli tjedan održanoj najvećoj domaćoj start-up konferenciji Shift u Splitu.

U sklopu konferencije održalo se i natjecanje u kojem su 24 start-upa, nakon odrađenih seminara i mentorskih programa, prezentirali svoje start-upe posjetiteljima i stručnom panelu sudaca, među kojima su bili predstavnici istaknutih globalnih akceleratora i fondova - YCombinator, 500startups i Venrock.

Startup studenata FOI-ja Tourgent osvojio je prvo mjesto. Tourgent je aplikacija za tvrtke koje se bave autobusnim prijevozom, a koje mogu koristi ovaj alat kako bi imali bolju kontrolu nad svojim troškovima.

Tourgent rješava globalni problem papirologije što je velika stvar za tvrtke koje se bave autobusnim prijevozom. Touragent tim čine Matija Matija i Milan Kovačić, studenti 1. godine preddiplomskog studija na FOI-ju i Ivan Jolić s FER-a, a više informacija o aplikaciji može se pronaći na njihovim web stranicama http://www.tourgent.co/

Treće mjesto je osvojio također FOI startup MyBeeLine koji se bavi upravljanjem i statistikom uzgoja pčela. Tim MayBeeLine čine Zoran Antolović, Alen Huskanović, Suzana Rendulić i Ana Sakač, studenti završne godine diplomskog studija FOI-ja, te Davor Vrandečić. Više informacija o aplikaciji može se pronaći na web stranicama http://www.mybeeline.co/

- Ovo je veliki uspjeh naših studenata, osobito s obzirom na činjenicu da su predstavljeni start-upovi iz cijelog svijeta (Brazil, Španjolska, SAD, UK, Argentina, Rumunjska), od kojih su neki već postigli uspjeh te raspolažu znatnim financijskim sredstvima - poručili su s FOI-a.  

Svaki tim za izlaganje je imao tri minute (pitch projekta) i tri minute za pitanja žirija. FOI-jevi studenti uspjeli su odnijeti pobjedu ispred već etabliranih projekata, kao što je projekt Rentl.io koji je osvojio 133 000 kn na „moj zaba start“ natjecanju, projekt Watly iz Španjolske koji se uspješno predstavio na jednom od Horizon2020 natjecanja, a čak imaju i patent.

Aplikacija Spotie je već poznati proizvod koji se predstavljao na raznim start-up natjecanjima poput Beograda, Pekinga (TechCrunch Distrupt Bejing) te su osvojili preko 20 000 dolara investicija. U konkurenciji su bile i firme, npr. projekt Mogy je radila firma Mobendo d.o.o.

- Važno je istaknuti kako je prije dvije godine na Shiftu pobijedio projekt Bellabeat startup koji je danas svjetski poznat. Sve navedeno ide u prilog tome kako je za naše studente i njihove projekte ovo tek početak, a pred njima je nesumnjivo svjetla budućnost - smatraju na FOI-u.

Komentari