Dokumentarac varaždinske redateljice Julie Klier najbolji na 21. Sarajevo Film Festivalu

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 28.08.2015. 20:21

Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:01

Foto: SFF

Na 21. Sarajevo Film Festivalu koji se održao od 14. do 22. kolovoza, glavnu nagradu u kategoriji studentskog filma osvojila je Julia Klier, mlada redateljica iz Varaždina, za dokumentarni film „Vejda: Začarani Svijet Vila“...

Uz glavni program popraćen crvenim tepisima i svjetskim zvijezdama, Sarajevo Film Festival nudi i popratne programe za afirmaciju mladih filmskih djelatnika iz regije poput Talent Campusa te natjecateljskog programa studentskog filma. Upravo u kategoriji studentskog filma glavnu nagradu za najbolji film dobila je mlada redateljica iz Varaždina - Julia Klier.


                                         Julia Kiler

Film „Vejda: Začarani Svijet Vila“ dokumentarni je film o djevojčici koja pati od specifičnog genetskog poremećaja i njenoj obitelji koja se svim silama trudi omogućiti Vejdi nesputan život i sretnu budućnost. Ovaj film nije u maniri teške socijalne priče, koja to svakako jest, već se vješto fokusira na svu ljubav koju Vejda uživa od svojih najbližih te ljubav koju im ona uzvraća.

Film prikazuje niz poetičnih prizora iz svakodnevnog života ove obitelji nastalih u periodu od jedne godine, komplementiranih s arhivskim materijalom iz obiteljske kolekcije.


Insert iz filma

U konkurenciji studentskog filma ove se godine nalazilo 14 filmova, 7 dokumentarnih i 7 igranih, a žiri se sastojao od tri člana koje su činili Adis Đapo, Mirna Dizdarević i Mladen Đukić. Filmovi su nastajali na akademijama diljem Bosne i Hercegovine kao dio nastavnog procesa.

Julia Klier je filmsku, kazališnu i radio režiju studirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a hrvatskoj publici predstavila se prošle godine gostovanjem ispitne predstave „Lekcija“ u HNK Varaždin.

Komentari