kozmopolit iz oštrica

VIDEO|FOTO: Upoznajte Tihanu Šafran - studenticu koja se s putovnicom i kovčegom odvažila na životnu avanturu

Objavljeno: 23.01.2017. 18:53

Zadnja izmjena: 23.01.2017. 18:56

Tihana Šafran iz mjesta Oštrice, pokraj Novog Marofa, privodi kraju Diplomski studij na Ekonomskom fakultetu, ima 24 godine, a ono što je izdvaja od njezinih vršnjaka je činjenica što je do sada posjetila nekoliko zemalja, od Italije, Francuske, Irske, Španjolske, pa sve do Meksika, dok je u Americi provela dva ljeta radeći razne poslove, no pritom je našla vremena i za turističko upoznavanje brojnih američkih država.

O njezinim putovanjima, anegdotama s putovanja, poslovima koje je radila, trenutnom angažmanu u CCUSA.HR, međunarodnoj organizaciji koja pruža razne radne programe za mlade, ljudima koje je upoznala te da li bi mogla živjeti u inozemstvu razgovarali smo prilikom njezinog posjeta rodnom kraju.

Životna avantura ove studentice je počela na četvrtoj godini fakulteta kada je odlučila da ne želi završiti fakultet bez da proživi iskustvo rada u Americi, o čemu je do tada tek slušala od kolega s fakulteta. Krenulo je s njenim prvim velikim putovanjem u Ameriku, da bi potom nastavila s provedenim semestrom na španjolskom sveučilištu.

Kako je proteklo tvoje prvo putovanje preko oceana?

Sjećam se da sam dan prije polaska nazvala prijatelja da mi zapravo objasni  što je to gate, terminal, kakva je procedura uopće kod samog dolaska na aerodrom, jer nisam znala ništa. Stigla sam sretno do New Yorka. Kad vas prva osoba kojoj se želite obratiti po izlasku s aerodroma pozdravi rečenicom 'Welcome to Amerika' znate da ste dobrodošli i da prava avantura tek počinje.

Kakve poslove si radila u Americi?

Poslovi koji su dopušteni na programu su zapravo sezonski poslovi, koje sam bila naviknuta raditi u Hrvatskoj na sezoni. Unazad dvije godine izmijenila sam puno pozicija od mini bar attendanta, prodavača, animatora na dječjim karnevalima, rada na vjenčanjima, pa do servera u restoranima.

Možeš li izdvojiti neke anegdote s putovanja?

O anegdotama bi se i knjiga vjerojatno dala napisati. Bilo je zanimljivo prve godine putovati na zapad Amerike s kinezima. Nas desetak iz Europe i pedesetak Kineza, koji su malo netipična nacija, s vodičem koji jedva priča engleski. Bilo je to 8 dana putovanja kroz Las Vegas, Los Angeles, San Francisco, Grand Canyon pa se nismo mogli požaliti. U Portoriku smo dva dana živjeli bez struje na cijelom otoku. Vladao je opći kaos, ali preživjeli smo bez telefona, interneta, navigacije, gotovo i bez hrane. U nastavku imate priliku vidjeti video, koji pokazuje kako je izgledala moja američka avantura. 

 

Planiraš li se vratiti u Ameriku?

Nadam se da se vraćam. Ispunila sam prijavu, posao imam i jedino što mi nedostaje jest viza.

Koje još zemlje planiraš posjetiti?

Velika mi je želja u nerednim mjesecima posjetiti Grčku i prijatelje koji me čekaju tamo. U Americi mi još nedostaju Hawai i Florida. Sve zemlje koje su negdje na obali sa puno sunca i plaža, definitivno su na vrhu moje liste.

Bi li mogla živjeti u inozemstvu?

Definitivno da. S obzirom da sam zadnje godine više živjela vani nego u Hrvatskoj, mogu reći da mi jako teško pada ovo razdoblje kada sam u Hrvatskoj. Mama me uvjerava da ima života u Hrvatskoj. Kako bi mi to dokazala prije povratka iz Amerike je kupila sliku na kojoj piše: „Dom je tako gdje smo mi“, na što je moj odgovor bio da je dom svagdje, jer jednom kada krenete putovati zapravo imate osjećaj da je cijeli svijet vaš dom, jer u svakoj zemlji imate nekog svog. 

Što trenutno radiš u CCUSA.HR? Što te motivira?

U CCUSA-u radim kao Area Representative, odnosno, moj je zadatak prezentirati studentima programe na koje se mogu prijaviti i ispričati im svoju priču. Također, oni koji se prijavljuju prvi put, moraju obaviti i intervju pa mi je tako zadatak kroz intervju vidjeti da li su te osobe spremne za program i pomoći im u cijelom procesu prijave i pronalaska posla.

Ono što me u ovom poslu motivira jest to da ovime mogu potaknuti druge studente da se odluče i odvaže probati nešto novo i drugačije. Želim im svojim primjerom pokazati da postoji toliko prilika i mogućnosti i da je zapravo jedan cijeli novi svijet tamo vani kojeg trebaju vidjeti.

Što je s financijama? Da li je potrebno puno novaca za odlazak na razmjenu ili u Ameriku?

Financije su glavna prepreka zašto se studenti ne odlučuju na prijavu. Za odlazak na razmjenu u sklopu Erasmus + programa, najčešće se dobiva stipendija i to u iznosu između 350 -600€ što je i više nego dovoljno za živjeti i putovati u drugoj zemlji.

Ista je situacija sa stručnom praksom. Uz stipendiju, možete dodatno zaraditi ukoliko vas je poduzeće spremno platiti određenu naknadu. U mom slučaju, osigurali su mi smještaj pa čak i čistačicu.  Istina je da odlazak u Ameriku zahtjeva početna ulaganja između 10000-15000kn i da je u današnjoj situaciji za svakog studenta ovo ogroman trošak. I sama radim tijekom cijelog studija i znam koliko je rada potrebno za ovo, ali isto tako se taj novac u Americi može zaraditi kroz prvih nekoliko tjedana.

Što ti pada najteže kad živiš u inozemstvu i raduješ li se povratku u Hrvatsku?

Ima naravno dana kad ti nedostaje obitelj i prijatelji, mamina kuhinja ili bakini štrukli, ali naviknula sam se zapravo da najbolje prijatelje viđam jednom godišnje, a s obzirom da su nam društvene mreže toliko dostupne, nemam osjećaj da mi toliko nedostaju s obzirom da smo stalno u kontaktu.

I za kraj, što bi željela savjetovati onima koji se dvoume da li da se prijave na neki od programa?

Ono što ja uvijek kažem prije nego odem jest da se prilike ne propuštaju, avanture se ne odgađaju, a priče o uspjehu ne pišu se u zoni komfora. 

Ovog četvrtka, na Fakultetu organizacije i informatike Tihana će održati predavanje za sve zainteresirane koji žele saznati više o programima putem kojih studenti i svi mladi mogu raditi u Americi.

<<U četvrtak na FOI-u možete saznati sve o razmjeni studenata i ljetnim poslovima u Americi   

I za kraj, Tihana svima koji se dvoume i skupljaju hrabrosti za ovakvu životnu avanturu, a pritom pronalaze stotine izgovora poručuje sljedeće: 'Možda program Work experience neće ispuniti sve američke snove, ali da će obogatiti  studenski život i donijeti puno novih prijateljstava, novih avantura i novih putovanja, u to sam i više nego sigurna. I ne zaboravite: 'Life begins at the end of your comfort zone.'    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari