'virovitica voli vlakove'

FOTO Varaždinac koji je u Zbelavi zavolio vlakove danas svojom ogromnom zbirkom oduševljava Virovitičane

Objavljeno: 16.09.2017. 18:07

Zadnja izmjena: 16.09.2017. 18:08

Goran Denac rođen je prije 37 godina u Varaždinu, a vlakove je zavolio redovno ih promatrajući kako prolaze blizu kuće njegove bake i djeda u Zbelavi. Trideset godina života posvetio je skupljanju modela vlakova - i sada svojom ogromnom zbirkom oduševljava Virovitičane.

Naime, nakon što je završio varaždinsku srednju medicinsku školu svoj posao i dom Goran Denac je našao u Virovitici. U međuvremenu je njegova zbirka maketa vlakova u omjeru 1:87 narasla na preko 3500 komada.

'Morate se oduševiti'

Tu su makete Orient expressa iz 1918.godine, Hellas Istanbul express, Jugoslavia express, Hrvatska Mimara i Jugoslovenska Mimara. Tu je i model električne lokomotive Otta Horvata, začetnika modelarstva u Hrvatskoj i Jugoslaviji. Ova je kolekcija do kolovoza 2015. godine bila čuvana u podrumu suprugine obiteljske kuće u Slatini. Sada je izložena u prostorijama Sindikata željezničara na virovitičkom željezničkom kolodvoru. Uz 1000 modela vlakova posjetitelji mogu vidjeti i 5 maketa od čega najveća ima preko 155 metara pruge.

- Nama odraslima diorame s mini svjetovima iz prošlih vremena su najzanimljivije, s koliko je ljubavi i kreativnosti napravljena svaka ta tematska priča... Kad vidite te male ljude, kočije, cijelu scenografiju na 3D maketi, morate ostati oduševljeni. - prenijela nam je jedna oduševljena posjetiteljica.

- Originalna i jedinstvena izložba u Hrvatskoj koju će svatko poželjeti vidjeti još puno puta! Izdvojiti par sati za nju definitivno! Hvala za susretljivost! - ostavila je svoju poruku druga posjetiteljica na Facebook stranici Virovitica voli vlakove.

'Kao da ste strojovođa'

Goran Denac je izdvojio vrijeme da bi nam i osobno pričao o svojoj zbirci i ljubavi prema vlakovima. Ne samo da proširuje svoju zbirku, nego je i osuvremenjuje - a uskoro će se tu naći i krajnje futurističke tehnologije.

- Kamere su u lokomotivama, a na tabletu vam sučelje omogućava da se osjećate kao strojovođa. Uskoro ćemo dodati i VR (virtual reality) naočale. - objašnjava najnovije tehnološke pomake u svojoj zbirci.

- Glavni savjetnik mi je još jedan Varaždinac Goran Kovačić, a jako puno mi pomažu Krunoslav Vargović i Robert Bogović, zajedno s turističkom zajednicom i Gradom Viroviticom. - naglašava na kraju.

 

 

Komentari