ipak ima nade

FOTO Zahvaljujući ovim mladim ljudima iz našega kraja pred nama je i dalje lijepa budućnost

Objavljeno: 01.01.2018. 18:34

Zadnja izmjena: 01.01.2018. 18:34

Naš kraj obiluje mladim i talentiranim osobama, od kojih su neke već doživjele nacionalno ili čak i međunarodno priznanje. Jučer smo pisali o Kaji Pavlinić, a sada podsjećamo na još nekoliko mladih ljudi koji su u pozitivnom smislu obilježili netom završenu godinu u našem kraju.

Izbor je, naravno, donekle subjektivan i već unaprijed moramo reći kako nisu ovo svi naši talenti i nade. Ima ih još - i to je ono što nas svakako drži u nadi da ćemo, unatoč sadašnjoj krizi, napredovati i razvijati se i u budućnosti. 

Započinjemo s mladićem koji unatoč svojim tjelesnim teškoćama postiže fantastične rezultate u sportu. Upravo na današnji dan prije ravno godinu dana Karlu Rajkoviću smo posvetili i cijeli članak. Već tada je ovaj varaždinski plivač iza sebe imao 4 svjetske i 10 hrvatskih medalja s najjačih natjecanja. A u veljači je u Splitu osvojio još 6 medalja -i niz se neprestano nastavlja. Karlo oduševljava svojom spremnošću da prebrodi i one teškoće pred kojima bi većina nas ustuknula i poklekla.

>> Donosimo priču o Karlu Rajkoviću - mladom varaždinskom plivaču koji niže medalje i uspjehe

A kad već govorimo o sportašima, onda je sigurno red da spomenemo našega skijaša Istoka Rodeša. On će prošlu godinu  zapamtiti po prvim bodovima u Svjetskom kupu, koje smo zajedno s njim proslavili 8. siječnja. Istoku je i Grad Varaždin uskočio s novčanom pomoći, a poznavajući njegov entuzijazam i već dokazani talent - ovu 2018. godinu očekujemo s velikim nadama. Još je mlad, još je puno kilometara snijega pred njime, imamo razloga vjerovati da će Istok nastaviti stazama "profesora" Kostelića.

>> KONAČNI PLASMAN Istok Rodeš zauzeo 25. mjesto - iza sebe ostavio i Razzolija!

Prilično drugačiju priču donosi nam 21-godišnji student Tomislav Dretar, koji je ove godine objavio svoju prvu zbirku pjesama Patetika (Kanaan). U razgovoru s ovim mladićem čija ozbiljnost nadrasta njegovu dob saznali smo kako je krenuo pisati nakon što se oduševio filmovima Tarkovskog i Coppole, redatelja koje današnje mlade generacije praktički i ne poznaju. Tomislav prenosi u 21. stoljeće utjecaje velikana filma - kao i ranijih pjesnika - te dokazuje da njihov trud nije bio uzaludan. Uvjereni smo da ćemo ove godine dobiti još Tomislavovih pjesama. I ne sumnjamo da će ga prepoznati šira hrvatska književna javnost.

- Htio sam napraviti nešto svoje. - objasnio nam je Tomislav svoj poriv za pisanjem.

>> Upoznajte Tomislava Dretara - varaždinskog studenta koji je upravo objavio svoju prvu zbirku pjesama

A Ivan Dugi ove će godine napuniti 9 godina, narasti i - duboko smo uvjereni - još više napredovati u umijeću loptanja. Dječak iz Gornjeg Vratna marljivo trenira, imao je priliku proći i ljetnu školu svjetski poznate Barcelone - a uz to je i pasionirani poznavatelj najboljih europskih timova. Već sad je privukao pozornost snažnim i preciznim šutem, a s obzirom koliko vrijedno trenira na terenu iza njegovog doma ne sumnjamo da su pred njim odlični izgledi za uspjeh u nogometu. Naš kraj uvijek je imao svoje poznate nogometaše, na Ivanu je da nastavi taj prilično slavan niz.

>> eTV|FOTO Osmogodišnji Ivan Dugi lake šale barata nogometnom loptom - ali i sastavima brojnih klubova

A Josip Križnjak iz Družbinca kraj Varaždina jedan je od najpoznatijih hrvatskih frizera. Sa samo 24 godine već ima vlastiti salon u Zagrebu, osvojio je šest titula državnog prvaka, a nedavno je na svjetskom natjecanju u Parizu između 1200 natjecatelja ušao u Top 10 frizera na svijetu. Nama je to bio sasvim dovoljan povod da s njime napravimo eTV intervju - jer nije mala stvar biti u svjetskih top 10 u bilo kojoj djelatnosti. A Josip je zaista umjetnik frizeraja.

>> eTV: Josip (24) iz Petrijanca jedan je od 10 najboljih svjetskih frizera, a ovo je priča o njemu

- Ako prođem s 5 na državnoj maturi, upadam na sveučilište u Velikoj Britaniji. - govorila nam je tada još maturantica Druge gimnazije Varaždin Ivana Osredek, inače rodom iz Vidovca. Mi nismo ni na trenutak sumnjali da će ona svoj cilj i ostvariti - te je od ove jeseni studentica prestižnog sveučilišta u Leicesteru. Ulazi polako u oblast genetike, u kojoj naš mali narod ima puno više rezultata nego što bi tko isprva pomislio. Vidjeli smo je i prije nekoliko dana u Županiji kada se zahvalila uime svih stipendista. Zatrpana je i obavezama i dojmovima, pa još čekamo njezino opširnije javljanje. Jer znamo da je pred njom karijera uspješne znanstvenice.

>> PREPAMETNA IVANA OSREDEK: 'Ako prođem s 5 na maturi, upadam na sveučilište u Velikoj Britaniji'

A na kraju spominjemo i malca koji je ove godine napravio najviše. Kao prvo, rodio se 1. siječnja i time otvorio "sezonu" rađanja djece u Varaždinskoj bolnici. I tko god poznaje bebe, zna da je Rafael Adžaga u ovih godinu dana prevalio uistinu veliki razvojni put. Našem kraju nedostaje djece, a Rafael nam je prošle godine donio nadu da ćemo još često slušati zdravi dječji plač. Što će tek biti od Rafaela, možemo samo nagađati - ali mu od srca čestitamo prvi rođendan!

>> Varaždin dobio svog prvog bebača u Novoj godini - upoznajte preslatkog Rafaela

I ovime spisak mladih talenata nipošto nije završen. Samo u sportu imamo još i našu svjetski poznatu Saru Kolak, a tu su i atletičar David Šalomon, pa stolnotenisačica Petra Petek, rukometašice Koke i njihove kolega iz GRK Varaždina, hrvači Vindije i još brojni drugi. Tu su i mnogi naši učenici koji osvajaju državna prvenstva, robotičari iz Ludbrega, tu su i naši iznimni mladi glazbenici - i tko zna koja će imena još isplivati. Nema nas puno, ali imamo talentirane i marljive mlade ljude. I dok je njih - dotle će biti i našeg prelijepog kraja.

Komentari