Hrvatska ZTK uručila Nagradu za životno djelo Stjepanu Androliću

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 27.03.2015. 17:29

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ilustracija

Na prijedlog Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture i uz podršku Zajednica tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina dobitnik Nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Hrvatska ZTK za 2014. godinu je Stjepan Androlić iz Varaždina...

Stjepan Androlić nagradu je primio na prigodnoj svečanosti u Zagrebu 19. ožujka. Nagrada za životno djelo dodijeljena mu je za njegov veliki prinos razvitku i unapređenju tehničkog obrazovanja djece i mladeži u redovnoj nastavi, a posebice u izvanškolskim i izvannastavnim aktivnostima na području Varaždinske županije i Republike Hrvatske.

Između brojnih natjecanja treba izdvojiti susret mladih „Nikola Tesla“ koji je 1982. godine održan u Kumrovcu. S učenicima O.Š. Franjo Sert Bednja s dva rada osvojio je zlatnu medalju, a ujedno su bili  jedina osnovna škola s područje cijele tadašnje Jugoslavije, koja je sudjelovala na natjecanju.

Kasnije su zaredala i zapažena međunarodna natjecanja, kao što je Prag 1993. (dva učenika iz RH, pod mentorstvom Stjepana Androlića), zabilježili su odličan uspjeh dijeleći 3. i 4. mjesto s Njemačkom.

Na taj način bili su pravi veleposlanici svoje mlade države. Za istaknuti je i nastup na IENNA Nurnberg 1997. Na nürnberškom sajmu sudjelovalo je 570 inovatora iz 27 zemalja svijeta, a posjetilo ga je nekoliko desetaka tisuća ljudi. Svojim radom – robot upravljan govorom, osvojili su srebrnu medalju.  Bili su primijećeni od posjetitelja, medija, ali i stručnjaka iz branše.

Vlasnik tvornice Fischer tehnic želio je otkupiti autorska prava za rad varaždinskih osnovnoškolaca. Nakon Nurnberga, uslijedilo je i poziv iz Pittsburga na sajam inovacija IMPEX 1998.

Aktualni je predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Varaždin i Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina, te Nadzornog odbora Hrvatske zajednice tehničke kulture i član Nadzornog odbora Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture.

Organizator je i sudionik brojnih natjecanja mladih tehničara, aktivista u pripremi natjecanja „Sigurno u prometu“, inovator u području nastavnih sredstava u svojoj školi i suautor udžbenika za tehničku kulturu od petog do osmog razreda i drugih publikacija tehničke kulture.

Komentari