Inovativnost: Traktorski greder Krunoslava Strbada uređuje poljske putove

Objavljeno: 05.07.2015. 18:09

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Općina Mali Bukovec

Krunoslav Strbad po svojim inovacijama najpoznatiji je u svojoj općini Mali Bukovec, ali ga mještani naše županije pamte kao mladog inovatora kada je izumio traktorski bager.

Kako smo doznali od načelnika općine Darka Markovića, Kruno, kako ga zovu mještani, tu ne staje. Da bi općini i mještanima pomogao oko održavanja nerazvrstanih cesta, odnosno poljskih putova, kojima područje općine obiluje, Krunoslav je izumio traktorski greder. Najnovija je to inovacija ovog mladog inženjera.

Sve je počelo Zakonom o cestama, kojim je Općina dobila zakonsku obvezu izraditi registar nerazvrstanih cesta. Po izradi registra ustanovili su da na području Općine Mali Bukovec imaju 114 nerazvrstanih cesta ukupne dužine 96 kilometara.

- Preko 90 posto tih nerazvrstanih cesta zapravo čine poljski putovi koji kao takvi nisu definirani niti Zakonom o cestama niti Zakonom o poljoprivrednom zemljištu pa ih se jedino moglo svrstati u nerazvrstane ceste, s time da nismo sigurni kako na poljskom putu postići propisani standard za nerazvrstanu cestu, primjerice javna rasvjeta – ističe načelnik Marković.

Navedeno ih je potaknula na razmišljanje kako održavati toliko poljskih putova i time ih za poljoprivrednike učiniti što boljima i prohodnijima, a uz isti proračun Općine. Za rješenje problema zaslužan je mladi inovator i inženjer iz Malog Bukovca, Krunoslav Strbad.

– On se ponudio da izradi potpuno novo rješenje za održavanje poljskih putova, stroj koji smo kasnije nazvali greder ili traktorski greder - navodi načelnik.

Radi se o vrlo jednostavnom mehaničkom stroju kojeg vuče traktor, pomoću kojeg se na vrlo sličan način održavaju poljski putovi u dalekoj Americi. Prvi prototip je već bio u upotrebi 2012. godine, no imao je manu da se vrlo loše ponašao na zemljanim i zatravnjenim putovima, s obzirom na to da je isti namijenjen za održavanje putova koji su dobro zašljunčani. Zbog tog nedostatka, Krunoslav se odmah bacio na razmišljanje i projektiranje drugog prototipa koji je upravo ovih dana i izrađen, a može ravnati i putove koji su uglavnom zemljani i zatravljeni.

Pomoću ovog traktorskog gredera za održavanje poljskih putova, uvelike se smanjuje cijena održavanja, jer jednom naneseni šljunak na poljski put pomoću ovog gredera može se nekoliko puta ponovno izvaditi na površinu istog.

– U kombinaciji s mjerama Programa ruralnog razvoja na koje mislimo prijaviti rekonstrukciju poljskih putova i našom inovacijom do koje smo došli zahvaljujući mladom inženjeru Krunoslavu Strbadu, smatramo da ćemo problem održavanja poljskih putova izvan građevinske zone trajno riješiti u korist svih naših mještana koji se bave poljoprivredom – naglasio je načelnik.

Komentari