Marija Hodalj - gimnazijalka, glazbenica i sportašica pred kojom je karijera

Objavljeno: 08.10.2015. 19:01

Zadnja izmjena: 24.02.2016. 12:58

Foto: Božidar Breški

U župnoj crkvi Bezgrešnog začeća blažene Djevice Marije u Lepoglavi, ovog petka u 19 sati održat će se koncert “Najljepše o Mariji”, na kojem povodom 600-te obljetnice posvete župne crkve nastupa mlada lepoglavska glazbenica Marija Hodalj i njezini gosti. Marija je velikim dijelom sudjelovala i u organizaciji koncerta te u nam u razgovoru otkrila detalje iz svojeg zavidnog životopisa.

Marija postiže uspjehe od kojih je teško izdvojiti najvažnije – vodeća mjesta na međunarodnim natjecanjima u klaviru, bavljenje gimnastikom na županijskoj razini i taekwondo-om. U tom je sportu dvaput bila državna prvakinja te ušla u hrvatsku reprezentaciju. Na državnom natjecanju klavirskih dua osvojila je treću nagradu, treću nagradu na međunarodnom natjecanju u San Dona di Piaveu u Italiji i drugu nagradu na međunarodnom natjecanju “Mladi Padovec” u Novom Marofu. Trenutno pohađa Prvu gimnaziju u Varaždinu, opći smjer i paralelno Glazbenu školu. Na pitanje kako sve to stigne, Marija Hodalj ističe da je organizacija pola posla i kad je ona dobra, sve se stigne prema prioritetima. Čak i u dane vikenda, koje Marija rado provodi s prijateljima i obitelji, vrijeme koristi i za vježbanje glazbenih opusa, pjevanje i sviranje.

Između glazbe i sporta radije biraš...?
Biram glazbu iako i sport ima vrlo važnu ulogu u mojem životu. Naime, trenirajući razne sportove pronašla sam se u taekwondou ITF (International Taekwondo Federation). Postigla sam velike rezultate na brojnim međunarodnim i državnim natjecanjima od kojih bih istaknula da sam bila državna prvakinja 2012. i 2013. godine, što me plasiralo u Hrvatsku taekwondo ITF reprezentaciju. Godine 2013. prisustvovala sam na Europskom prvenstvu na Bledu u Sloveniji, na koje sam otišla sa ozljedom i vratila se puna iskustava. Položivši crni pojas postigla sam svoj cilj i posvetila se glazbi.

Koliko je sati vježbanja potrebno za takve rezultate?
S obzirom da je klavir moja ljubav, nisam sigurna koliko vremena provodim svirajući ga. No znam da je potrebno puno odricanja. Također je važno imati dobrog profesora. Osnovnu glazbenu školu, smjer klavir, završila sam u klasi prof. Ivana Kolara s kojim sam osvojila brojne nagrade, a i srednjoškolsko obrazovanje nastavljam u klasi prof. Kolara.

Je li pomalo izazov nastupati s poznatim pjevačicama poput Sandre Bagarić i Marije Husar?
Izazovno i časno. Tu ne smijem zaboraviti i svoje profesore iz glazbene škole, iz solo pjevanja prof. Blanku Tkalčić i profesora korepeticije Danijela Ota s kojima redovito imam nastavu i velika su mi podrška u svakom mojem nastupu, te dvije moje velike mentorice Martinu Tomčić i Ivanu Husar Mlinac s kojima sam se mjesecima pripremala za njihov autorski mjuzikl pod nazivom "Audicija" u kazalištu Komedija u Zagrebu.

Gdje se vidiš u budućnosti?
Trenutno sam fokusirana na srednjoškolsko obrazovanje, a roditelji budno paze da to tako i ostane. O nekoj dalekoj budućnosti još ne razmišljam. Imam vremena i vidjet ćemo što nosi, pustit ćemo je da me iznenadi.

Koji sve izvođači publiku očekuju na koncertu u petak?
Gosti na koncertu bit će mi Marija Husar - Rimac, ŽVS Allegre, kolegica iz glazbene škole Samanta Grahovec dok je kolega Dominik Padarić jos uvijek upitan radi svojih angažmana oko nekih priredbi, no nadam se da ce nam se uspjeti pridruziti. Nas ostale će na klaviru pratiti prof. Danijel Oto i Saša Miočić. Inače, koncert organizira župa u Lepoglavi uz pomoć prečasnog Andrije Kišićeka.

I za kraj, što bi poručila svojim vršnjacima?
Budite svoji, radite na sebi, ali i uživajte u životu. A ima li bolje uživancije od posla kojeg najviše voliš.

PROGRAM DOGAĐANJA
Župnu crkvu u Lepoglavi posvetio je zagrebački biskup Eberhard Alben 1415. godine. U Lepoglavi je već u tijeku duhovna obnova, a što se tiče programa, proslava će se obilježiti sljedećim događajima: u četvrtak 8. listopada, misu u 18 sati predvodit će mons. Zlatko Koren, a nakon toga bit će blagoslov predškolske djece i njihovih roditelja. U petak će se održati misa koju će predvoditi vlč. Ivan Grbešić u 18 sati. U subotu je dan posvećen blaženom kardinalu Alojziju Stepincu – u 7:30 bit će molitva svete krunice i litanija, u 15 sati izložba knjiga s mogućnosti kupnje i misa u 18 sati (mons. dr. sc. Juraj Batelja) te križni put nakon mise. U nedjelju program počinje u 10 sati blagoslovom kipa anđela Gabrijela na ulazu u Lepoglavu, a misu će predvoditi biskup Josip Mrzljak koji će ujedno blagosloviti darove lepoglavskih čipkarica.

Komentari