Mladi Ludbrežan u Beogradu pomeo konkurenciju u čitanju na njemačkom jeziku

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 02.11.2015. 18:43

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:09

Foto: OŠ Ludbreg

Učenik Osnovne škole Ludbreg Toni Steven Zalezina osvojio je prvo mjesto u kategoriji drugog stranog jezika na regionalnom natjecanju u čitanju na njemačkom jeziku „Laut oder leise: ab geht die Reise: Vorlesewettbewerb Deutsch für die Grundschule“...

Spomenuto natjecanje je održano u subotu, 24. listopada u Beogradu, a Tonijeva mentorica je Karmen Mumlek. Inače, u Osnovnoj školi Ludbreg 11. studenoga bit će održana svečanost dodjele Pasch plakete, a koju uručuje Veleposlanstvo SR Njemačke.

Inicijativa njemačkog ministarstva vanjskih poslova „Škole: partneri budućnosti“ povezuje i jača mrežu od preko tisuću i sedamsto partnerskih škola u svijetu koje imaju posebne veze s Njemačkom. Kao središta kulturnog i pedagoškog dijaloga škole potiču učenje njemačkog jezika i interes za suvremenu Njemačku, ali i spoznaju da znanje stranih jezika omogućuje bolje obrazovne i radne perspektive u Europi.

Kod mladih ljudi inicijativom se istovremeno potiče motivacija za učenje stranih jezika. Nastava njemačkog u partnerskim školama obogaćena je dodatnim sadržajima, nastavnim materijalima i multimedijskom tehnikom, a izvode je i nastavnici koji su izvorni govornici njemačkog jezika.

Učenici partnerskih škola u okviru inicijative mogu koristiti bogatu kulturnu ponudu, boraviti u Njemačkoj i u kampovima za mlade pohađati tečajeve njemačkog jezika. Posebno uspješnim maturantima nude se stipendije za studij u Njemačkoj. Nastavnici partnerskih škola mogu koristiti programe stručnog usavršavanja, a ministarstvima se nudi stručno znanje pri izradi suvremenih nastavnih planova i programa za njemački jezik.

Inicijativu „Škole: partneri budućnosti“ koordinira njemačko ministarstvo vanjskih poslova, a provodi se u suradnji sa Središnjim uredom za školstvo u inozemstvu (ZfA), Goethe-Institutom, Službom za razmjenu učenika i nastavnika (PAD) te Njemačkom službom za razmjenu sudenata i znanstvenika (DAAD).

Inicijativa je povezana s drugim inicijativama njemačke vanjske kulturne i obrazovne politike, poput volonternskog programa „Kulturweit”, akademske i znanstvene inicijative te inicijative „Njemački - jezik ideja“.

Komentari