Na natječaju “Mali ekolozi“ OŠ Podrute nagrada za projekt “Čudesan svijet ptica“

Piše: J.N./eVz

Objavljeno: 04.07.2015. 13:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:18

Foto: Bioteka

Završen je Biotekin natječaj „Mali ekolozi-velike nagrade“ u kojem su školarci iz Podruta osvojili drugu nagradu. U ovom ekološkom natječaju udruge Bioteka i trgovačkog lanca Emmezeta sudjelovalo je 137 razreda iz osnovnih škola s područja cijele Hrvatske, a bilo je uključeno više od 2500 djece...

Cilj natječaja bio je osmisliti i provesti projekt vezan uz zaštitu okoliša i prirode, a mladi Gotalovčani (Koprivnica) pobijedili su projektom „Bicikliramo mi u obitelji svi!“. Učenici triju najboljih projekata dobili su vrijedne nagrade  – notebooke,  tablet računala i poklon bonove. Bila je ovo druga godina projekta Mali ekolozi.

Od 137 prijava, odabrano je 11 finalista među kojima je stručno povjerenstvo imalo zaista težak zadatak odabrati tri pobjednička projekta. Tri najbolja projekta su:  „Bicikliramo mi u obitelji svi“ područne škole Gotalovo Osnovne škole Gola,  „Čudesni svijet ptica“ područne škole Završje Osnovne škole Podrute i „Kamo s EE otpadom?“ OŠ Gripe iz Splita.

Drugoplasirani projekt „Čudesan svijet ptica“ 6. razreda OŠ Podrute pod vodstom učiteljice prirode, biologije i kemije Janje Maltar bio je educirati učenike, roditelje i ostale mještane o ugroženosti ptica te strategijama njihove zaštite.

Učenici su izradili različite vrste hranilica za ptice, postavili ih u školsko dvorište te mjesec dana pratili koje vrste ptica dolaze na koje hranilice pri čemu su pratili imaju li temperatura, tlak zraka, padaline i brzina vjetra utjecaj na dolazak ptica. Zabilježene su 42 vrste ptica, među kojima se čestim posjetima ističe velika sjenica sa svojih 977 dolazaka na hranilice.

Najpopularnije hranilice pokazale su se one s  lojem, kikirikijem i suncokretom što je bilo za očekivati jer je masna hrana vrijedan izvor energije za ptice. Najčešće ptice na hranilištu su: velika sjenica, plavetna sjenica, crnoglava sjenica i vrapci.

Također je zaključeno da je nižom temperaturom broj dolazaka ptica  veći pa je i potrošnja hrane veća. Tijekom vjetrovitih dana dolazilo je manje ptica. Ne postoji značajnija ovisnost tlaka o dolasku ptica na hranilište.

Također, provedene su ankete o informiranosti učenika o pticama te je zabilježena 30% bolja informiranost o pticama nakon provedbe projekta.

Komentari