Najvolonterima dodijeljena priznanja za njihov nesebičan rad

galerija-images/Priznanja za najvolontere - Foto Ivana Dreven

Objavljeno: 08.12.2014. 13:18

Zadnja izmjena: 13.01.2016. 07:19

Foto: Ivana Dreven

Na prigodnoj svečanosti u Gradskoj vijećnici varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić danas je uručio priznanja najboljim volonterima, izabranim na natječaju koji je i ove godine raspisao Regionalni volonterski centar Udruge Franjo Košćec.

Priznanja su dodijeljena povodom Međunarodnog dana volontera, koji se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 1985. godine, obilježava svake godine 5. prosinca, a s ciljem kako bi se rad volontera učnio vidljivim na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Volonteri koji su se najviše dokazali po svom nesebičnom radu u 2014. godini su:
- Biserka Krupinić - pružanje socijalne, psihološke i pedagoške pomoći te poticanje medicinske pomoći osobama s psihičkim, socijalnim, odgojno-obrazovnim i drugim poteškoćama
- Nenad Vučković – pomoć oko organizacije Downhill utrke BBK Ivanščica
- Zoran Borko – pravovremena hitna pomoć unesrećenoj osobi
- Marija Hraščanec – zalaganje u borbi protiv raka dojke, podrška ženama oboljelim od raka
- Milka Metlikovec – volonterka u Caritasovoj ljekarni već punih 20 godina
- Ana Herceg, Biserka Pokos i Željko Magić - volonteri na dječjoj kirurgiji Varaždinske bolnice
- Neva Stopinšek – volontirala je u staračkom domu, aktivna je volonterka Centra za volontiranje i humanitarni rad Fakulteta organizacije i informatike. Priznanje dobiva za nesebičnu pomoć i podizanje svijesti o informacijskoj tehnologiji i volontiranju u Etiopiji, gdje je volontirala u sklopu studentske prakse.

Ana-Marija Runjić, predsjednica Udruge Franjo Košćec u kojoj su trenutno prijavljena 603 volontera, napomenula je kako ove godine, za razliku od prijašnjih šest godina, najvolonteri nisu birani po kategorijama.

- Smatrali smo da su svi volonteri koji su proglašeni najvolonterima zaslužili ovu nagradu. Volonterstvo je u Hrvatskoj, pa tako i u Varaždinskoj županiji, prepoznato i prepoznaje se sve više. S jedne strane organizacijama dobro dođe pomoć osoba izvana, koje nisu zaposlene u toj organizaciji, a s druge strane pomaže mladim osobama, nezaposlenim osobama i starijima, jer svi su oni u neku ruku integrirani u društvo, osjećaju se potrebnima, stječu određene vještine i provode svoje slobodno vrijeme na neki koristan način - rekla je Ana-Marija Runjić.

- Ja već četvrtu godinu sudjelujem u projektu "Za osmijeh djeteta u bolnici", koji Društvo Naša djeca provodi već 15 godina. Volonteri odlaze jedanput tjedno na odjel pedijatrije, odnosno dječje kirurgije. Ja odlazim petkom na odjel dječje kirurgije, a sama znam kako je biti u bolnici sam, bez obitelji i prijatelja. Meni je došla jedna volonterka i uljepšala mi je taj jedan sat, zbog čega sam i ja nakon toga odlučila volontirati. Djeca se super osjećaju, zabavno im je igrati se s nama, crtati i znamo da činimo dobro djelo, da im pomažemo da prebrode boravak u bolnici, koji naročito teško pada onima najmanjima. Za mene je volonterstvo jedno jako lijepo iskustvo koje ću pamtiti dugo godina. Ovo je moja zadnja godina volontiranja jer odlazim sljedeće godine na fakultet u Zagreb, a nadam se da ću u skorijoj budućnosti moći opet volontirati u ovoj akciji - rekla je jedna od dobitnica priznanja, Ana Herceg.

- Čujte, dobro je činiti dobro i ugodno je činiti dobro i nekako se čovjek ispuni. Ja sam zadovoljna - sažela je osjećaje volontera Milka Metlikovec, koja u Caritasovoj ljekarni volontira već punih 20 godina.

Dogradonačelnik Vjeran Radelić pohvalio je rad Udruge Franjo Košćec i istaknuo izuzetno dobru suradnju Grada i ove udruge te zahvalio svim volonterima.

- Ovo je jedno izuzetno priznanje. Biti volonter je sigurno cijenjeno u Europi, a sve više i u Hrvatskoj, pogotovo u gradu Varaždinu. Drago nam je da imamo jednu jaku regionalnu udrugu, Udrugu Franjo Košćec, s kojom Grad jako dobro surađuje na više projekata te smo im dali prostor za njihov centar. Grad razmišlja o sve većoj popularizaciji volonterizma i radimo na nekim projektima da bismo u 2015. privukli što veći broj volontera, s obzirom da nam se približava ključna godina u našoj kandidaturi za Europsku prijestolnicu kulture. Ako dobijemo tu prestižnu titulu, 2020. godine trebat će nam puno volontera, pa to želimo popularizirati tako da im omogućimo zahvalu za njihov angažman i trošenje njihovog slobodnog vremena, pa da možda dobe neku besplatnu kartu za kazalište, muzej ili nešto slično, kako bismo im pokazali zahvalnost za njihov rad i trud - napomenuo je Radelić.

{gallery}Priznanja za najvolontere - Foto Ivana Dreven{/gallery}

Komentari